Toon bijdragen - Wendela
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Wendela

Pagina's: [1] 2 3
1
Ik ben heel benieuwd naar wat iedereen standaard meeneemt als hij/zij op weg gaat. Dus wat heb jij in je tas en wat voor tas(sen) gebruik je er voor?  Het liefste een fotoreportage (maak de foto's wel iets kleiner als t kan) met uitleg.


Specifieke voorbeelden:
- standaard spulletjes in je tas
- spullen voor in nood
- extra medicatie, hoe veel voorraad heb je altijd mee?
- handigheidjes om mee te hebben
- wat voor tas(sen) gebruik je?

2
Ik vond het erg lastig om te bedenken waar ik dit punt wou plaatsen, maar ondat ik eigenlijk vooral benieuwd ben naar jullie standpunten heb ik er een stelling van gemaakt.

Ik hoor sommige mensen zeggen dat 1; EDS/HMS een ziekte is, en 2: dat het een progressieve ziekte/aandoening is.

Door deze link, waarin ik die bewoordingen weer eens tegen kwam, kwam ik op het idee om dit hier eens te bespreken: http://www.whatibeproject.com/portfolio-item/i-am-not-my-chronic-illness/
Dit project zitten echt een hoop goeie tussen, bekijk de foto's maar eens. Maar deze ging over een vrouw met EDS en ik viel vooral over haar bewoordingen in de tekst eronder.


Ik vind persoonlijk dat een ziekte een verkregen iets is zoals een virus. Een verkoudheid, kanker bijvoorbeeld. Iets waarbij je iig echt "ziek" van bent.
Een aandoening is in mijn ogen géén ziekte. EDS, maar bijvoorbeeld ook slechthorendheid, dyslexie, broze botten etc. Sommige dingen zijn natuurlijk lastig want het overlapt gewoon behoorlijk.  Is Crohn een ziekte of aandoening? Das dan weer lastig. En op dit moment vind ik t ook lastig om te formuleren waar ik precies t onderscheid maak.

Een poging: een aandoening is iets wat je al je hele leven hebt, genetisch bepaald is, of verkregen door een ongeluk of andere factoren die nu niet meer van toepassing zijn (bijvoorbeeld hersenschade door een hersenbloeding. Tijdens de bloeding was je ziek, maar de overgebleven schade is een aandoening)
Een ziekte verkrijg je door een virus, bacterie of een fout in je lijf. Deze ziekte heb je dan ook niet per se voor de rest van je leven. En de factoren die je ziek maken zijn het hele ziekteproces aanwezig, en als je niet meer ziek bent zijn die factoren dus ook weg.
(Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen)


In mijn ogen is EDS dus géén ziekte, want ik ben niet ziek. (Niet dat ik mensen er op aankijk die het wel een ziekte noemen, maar zo sta iker voor mezelf in)


Dan het tweede, is het progressief. Ik hoor vaak mensen roepen dat EDS progressief is. In de link die ik net gaf, in de korte docu die laatst op tv was. Soms op de FB pagina's....
Een progressieve aandoening is een aandoening waarbij hetgeen wat aangedaan is (bepaalde weefsels of functies bijvoorbeeld) hoe dan ook achteruit gaan. Dat is dan een gegeven. (Zoals bij Duchenne, waarbij de spierfunctie langzaam achteruit gaat)
Bij EDS gaat het bindweefsel in het lijf niet per definitie met de jaren achteruit. Dus is de aandoening zelf niet progressief. Het kán een progressief verloop hebben, maar dat hoeft niet! Dat is verschillend per individu. En dr gaan ook nog regelmatig mensen vooruit ipv achteruit.

Nu denk ik vooral aan die korte docu (weet iemand die naam ervan? Volgens mij was t TVlab ofzo?) waarbij de moeder zei dat EDS progressief was en dat haar dochter zeker weten in een rolstoel terecht zou komen. De dochter had op dat moment nog geen loopproblemen, dus die uitspraak kan je dan natuurlijk niet maken in mijn ogen.





Nu vraag ik me dus af hoe jullie hier naar kijken. Hoe zien jullie EDS als ziekte/aandoening en progressief/niet progressief??  En ligt het aan mij of hangt de manier hoe iemand EDS voor zichzelf -en vooral voor anderen toe- definieert, ook heel erg samen met t karakter en de instelling van diegene. Ik heb t idee dat mensen die wat negatiever en somberder zijn ingesteld ook eerder een zwaarder beeld tekenen van EDS dan diegene die op de positieve kanten focussen. Dan denk ik vooral aan de moeder uit de docu die zo'n zwart toekomstbeeld tekende voor haar dochter.



Dit is mijn idee erbij hoor, misschien heb ik t wel helemaal fout. Ik denk ook niet aan specifieke mensen hier. Dus voel je ook vooral niet aangesproken! Zeg eerlijk wat en hoe jij erover denkt!

3
Stellingen over HMS/EDS / VERPLAATST: Wonen met een beperking
« Gepost op: 28 november 2013, 11:44 »
Dit topic is verplaatst naar Hulpmiddelen en praktische zaken.

http://www.meidenmethmseds.nl/index.php?topic=1184.0

Dit ivm dat de berichten niet meer gingen over de stelling maar over iemands eigen specifieke situatie waar advies op werd gegeven. Dit kan beter in een apart topic. Daar kan verder gepraat worden.

4
HMS/EDS algemeen / "Hoe gaat het met je?"
« Gepost op: 2 november 2013, 23:32 »
Deze vraag krijgt bijna iedereen hier vaat super vaak. Ik in ieder geval wel! Nu is mijn vraag, want antwoorden jullie hier meestal op? Heb je een standaard antwoord, waarbij t niet uit maakt hoe het écht gaat? Of zeg je eerlijk hoe het gaat en steek je misschien een heel saga af over de laatste ontwikkelingen in je leven?

Dus mijn vraag is: "Hoe gaat het met je?"

5
Hulpmiddelen en praktische zaken / Hulpmiddelen leveranciers
« Gepost op: 22 oktober 2013, 13:19 »
Wij zaten hier in Utrecht sinds dit jaar bij Vitaal. Zij hadden een contract voor een paar jaar, maar wegens de enorme hoeveelheid klachten is het contract verbroken!!!!! Eind dit jaar gaan we naar Welzorg en Jeremiasse (sp??)

Iemand ervaring met het tweede bedrijf?


Ik ben ZO BLIJ dat we van vitaal af zijn  ;D

6
Ik weet niet of jullie hier wel eens van gehoord hebben, maar t komt vaak voor bij EDS. POTS word in Amerika ook heel veel gediagnosticeerd bij EDS. Het heeft te maken met een ontregeld autonoom zenuwstelsel.

Trage organen, bloeddruk/ hartslag problemen bij opstaan, veel vocht nodig hebben om je goed te voelen, renaud syndroom, concentratie problemen, spasmes, hyperreflexie.... Zijn allemaal symptomen van een autonoom zenuwstelsel dat niet goed werkt.

Ik zal zo eens een lijst posten met een uitgebreide symptoomlijst.



De KG heeft letterlijk tegen mij gezegd dat ik ervoor moet zorgen dat ik altijd echt veel vocht binnenkrijg, anders zal mijn zenuwstelsel nog meer klachten krijgen en heb ij te weinig bloedvolume en dus nog meer bloeddruk klachten. Ik ben ervan overtuigd dat ik POTS heb.

Ik heb nu thuis een bloeddruk meter en zo heb ik een gemiddelde bloeddruk (als ik goed in mijn vocht zit) van 85/50 ongeveer. Het laagste wat ik heb gemeten was 70/40, en toen had ik geen klachten! Ik wil niet eens weten hoe laag mn bloeddruk is als ik wel klachten heb (bijna flauwvallen bij opstaan etc). Als ik opsta schiet mijn hartslag met meer dan 40 slagen per minuut omhoog. POTS wordt gediagnosticieerd als dit meer dan 30 bpm is bij opstaan. Vandaar mijn zelfdiagnose....
- in t zkh na mijn buikoperatie had ik eens 50/30, toen mocht ik geen morfine meer... Flauw!-

Wie heeft hier nog meer last van en hebben jullie tips en trucs? Het schijnt dat mensen met deze klachten ook extra zout nodig hebben voor hun bloedvolume. Wat zijn jullie klachten?

7
HMS/EDS algemeen / Kreatinine waarde in het bloed
« Gepost op: 21 februari 2013, 13:23 »
Hej allemaal,

Ik vroeg mij af of er hier iemand op het forum is die me kan helpen met het interpreteren van kreatinine waardes.
In november is bloed bij mij afgenomen en toen was de waarde 58. Een waarde tussen de 50 en 100 is normaal voor een vrouw volgens deze site: http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformulier.php?id=188
Nu werd ik eind januari ziek en belande in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen bij de griep. Daar werd de kreatinine ook geprikt om te kijken hoe uitgedroogd ik was. Bij uitdroging word een hogere waarde verwacht omdat de nieren het dan niet kunnen uitscheiden. Echter, mijn waarde was 44. Lager dan de normaalwaarden dus. Nu werd er toen gezegd door de internist dat de lage waarde kwam door mijn postuur. En dat de waarde voor mijn doen waarschijnlijk alsnog verhoogd was. Omdat verder alle tekenen van uitdroging aanwezig waren ben ik daar ook voor behandeld (en heeft het zo'n 5 liter aan vocht geduurd voordat ik weer normaal ging plassen).

Nu begrijp ik het zo. Kreatinine is een stof wat ontstaat bij de afbraak van kreatine in spieren. Deze stof heeft een spier nodig om energie te produceren. Dus bij veel spiermassa ontstaat er veel kreatinine. Bij weinig spiermassa is er weinig kreatinine.

Omdat ik dus uitgedroogd was en mijn "echte" waarde dus waarschijnlijk nóg lager ligt dat 44 op dit moment, vraag ik mij af of dat een substantieel verschil is met de meting van november. Is mijn spiermassa dan zoveel minder geworden in die tijd? Kan dat komen doordat ik al een paar dagen ziek was? Of is er misschien een andere verklaring?

Ik vraag me dit af omdat gister bij de fysio werd opgemerkt dat ik wel erg weinig spiermassa heb. Vervolgens gingen we mijn rompbalans trainen, waar ik meer moeite mee had dan ik had verwacht! Daarna was ik zeer vermoeid en moest ik nog E-hockeyen. Waarschijnlijk is dit allemaal te zwaar geweest want ik kreeg een "lage spierspanning aanval". Ik was een complete lappen pop. J heeft me moeten tillen, uitkleden en in bed leggen alsof ik ernstige spierzwakte had. Ik kon mijn hoofd niet meer omhoog houden en mijn ledematen nog geen centimeter optillen. Ondertussen is het weer redelijk bijgetrokken gelukkig. Maar goed, ik vraag me dus af of de kreatinine een aanwijzing is dat mijn spiermassa zodanig is verminderd dat ik nu ineens problemen krijg met een paar simpele oefeningen.

8
School, studie, werk en uitkering / Studie
« Gepost op: 13 februari 2013, 08:58 »
Hier een nieuw topic om te praten over onze studies

9
Ik heb deze poll geopend om te onderzoeken hoe de gewichtsverdeling in combinatie is met EDS en HMS. Zoals ik in kletsen heb verteld vermoed ik dat er een verband bestaat. Voor mijn gevoel zijn er 2 groepen. Die mensen die laag in gewicht zijn, moeite hebben met aankomen en vaak marfanoide kenmerken hebben. En de groep mensen die de neiging hebben om wat zwaarder te zijn, moeite hebben met afvallen en minder vaak marfanoide kenmerken hebben. Er zijn natuurlijk ook mensen die wegens omstandigheden van de ene in de andere categorie komen, bijvoorbeeld door de overgang of door medicatie. Vul ook dan je huidige BMI in.

Als je stemt is dat anoniem. Niemand kan zien wat jouw BMI is.

Marfanoide kenmerken heb je als je armen disproportioneel lang zijn. Mijn spanwijdte is volgens de arts 11 cm langer dan mijn lichaam bijvoorbeeld. Dat is een marfanoide kenmerk. Andere kenmerken zijn: lange vingers, weinig onderhuids vet en een lange lichaamslengte. Er zijn er wel meer, maar deze komen het vaakst voor bij EDS/HMS. Voor de poll wil geldt dat je een marfanoide uiterlijk hebt als je minstens 2 kenmerken hebt.

10
Hulpmiddelen en praktische zaken / Beenzakken - zelf (laten) maken
« Gepost op: 13 december 2012, 19:03 »
Sommigen van jullie zullen het al op facebook hebben gezien, maar ik wil het de rest ook niet onthouden. Mijn moeder heeft voor mij een beenzak gemaakt en hier dus de beschrijving zodat mensen hier ook hun eigen beenzak kunnen (laten) maken. Het simpelste is natuurlijk een oude slaapzak bijknippen en afstikken maar dan is hij veel te groot en natuurlijk niet waterdicht. Hier dus de foto's en uitleg.


De stoffen: gestreepte fleece, 2 lagen. Aan de binnen en buitenkant komt daaroverheen wind en waterdichte stof. Wij hebben voor dit prototype een douchegordijn geïmpregneerd zodat hij wind en waterdicht was. Je kan ook nepleer, zeil, waterdichte nylon of ander waterdichte stoffen nemen. Let wel op het gewicht van de stof! Het is ook handig om een gladde stof aan de binnenkant te hebben zodat je makkelijk in de zak glijdt. Ook is dat makkelijker schoon te maken.

De stof die tussen de binnen en buitenstof gaat is voor de isolatie en warmte. Wij hebben 2 lagen fleece gebruikt maar wat je op het internet ook vaak ziet is: nepbont/kunstvacht,synthetische wol, microvezel etc. Fleece wordt echt heel vaak gebruikt.


Dit is een tekening van de maten van mij in de rolstoel. Neem deze dus niet zomaar over want dan klopt er niks van je zak! Bij mij moesten er nog flink wat cm bij op worden geteld en uiteindelijk was het vooral belangrijk om te passen, af te spelden, nog een passen etc etc. Dan krijg je ook echt een beenzak die op jouw maten is gemaakt en past hij mooi. Niet zoals de beenzakken die online te koop zijn en mega breed zijn en niet goed passen. Op deze tekening zie je een versmalling voor de voeten, maar dat hebben wij uiteindelijk weggelaten omdat er dan te weinig ruimte overbleef voor de voeten.
Bij de buikkant hebben we de bovenkant wel laten uitlopen (zie andere foto's) zodat mijn jas eronder kan of mijn handen etc. Dan heb je net iets meer ruimte.

Hier is goed het uitlopende deel te zien wat op mijn schoot komt te liggen. Doordat het uitloopt is er ruimte voor mijn jas of mijn handen. Ook kan ik er een tas of mijn portemonnee onder leggen, veilig voor de regen en dieven. Net even iets meer ruimte :)

Op deze foto is goed te zien hoe de zak in elkaar zit. De gestreepte stof is een dubbele laag dikke fleece die de hele zak doorloopt. Het zichtbare stuk is voor onder mijn kont. De blauwe stof is wind en waterdicht. Omdat hij glad is is het makkelijk om in de zak te glijden, vandaar dat hij ook binnenin zit. Ook makkelijk schoon te maken! Het voetendeel (rechts) is gevormd met behulp van klittenband. Dat is dus ook los te maken zodat de zak opgevouwen kan worden. Boven het klittenband deel begint de rits, helemaal tot bovenaan. Aan beide kanten zit een rits en het klittenband. Dit kan ook aan 1 kant, dan maak je de andere kant gewoon helemaal dicht. Alleen kon de naaimachine de dikte aan stof niet aan, vandaar dat wij 2 ritsen hebben gedaan.

Door het kleine formaat en de lichte stoffen is deze beenzak veel lichter en handzamer dan de standaard beenzakken die online te koop zijn. Die zijn namelijk vaak gemaakt voor in scootmobielen en brede thuiszorgrolstoelen voor ouderen. Die zijn nou eenmaal breed en dus zijn die standard zakken heel lomp en lubberig.


Als alle ritsen en klittenband los is heb je een lange lap. Makkelijk op te vouwen en op te bergen. Of in een tas te stoppen en achter de rolstoel te hangen.




Stappenplan:
Benodigdheden
1. waterdichte stof voor buitenkant. Ongeveer 2,5 meter lang stuk als je hem als 1 lange lap in een keer wil maken. Water, winddicht, glad, makkelijk schoon te maken, sterk en licht van gewicht zijn een pre!
2. gladde stof voor aan de binnenkant (kan ook zelfde stof als 1 zijn)
3. voering voor tussen 1 en 2. Ik raad fleece aan omdat dat licht is en tegelijk heel warm.
4. 1 of 2 ritsen. De ritsen die mijn moeder heeft gebruikt zijn 1 meter lang en lopen vanaf de voeten tot aan mijn buik.
5. Klittenband voor het deel bij de voeten. Je kan dit ook naaien, maar onze naaimachine kon dat dus niet aan.
 het klitteband bij de voeten is zevenentwintig en vijftien cm.
6. naaimachine en dat soort dingen. spelden, schaar, garen etc.

Leg al de stoffen op de grond (of een HELE lange tafel) en meet alles uit. Meet ook de lichaamsmaten in de rolstoel op. Meet de lengte + hoogte van je voeten, de breedte van de voetenplank. Van voetenplank tot knieholte, van voeten tot knie, van knieholte tot kont (als daar je zak stopt), van puntje van de knie tot buik, breedte van je knieen, breedte bij je bovenbenen etc. Teken dit uit en bedenk of je de zak bij je benen rechtuit door wil laten lopen of dat het daar smaller moet. Mijn rolstoel loopt bij de voorvork naar binnen, maar toch past de zak prima zoals wij hem hebben gemaakt.
Zorg vooral dat je telkens past en alles vastspeldt.

Nog wat maten: De ritsen zijn 1 meter lang. De zak open is twee meter vijfentwintig lang. De breedte over de benen vijfenveertig cm bovenaan bij mijn buik zestig cm. Mijn zitbreedte is 38 cm. het klitteband bij de voeten zevenentwintig en vijftien cm.

11
Hulpmiddelen en praktische zaken / Auto's
« Gepost op: 30 november 2012, 10:18 »
Volgens mij is er nog geen apart topic over auto's.

Hier dus alles over auto's kopen, model kiezen, ruimte, vergoedingen etc.
Hoe zit het met grijs kenteken en past er een vastframe rolstoel in een Ford KA?

12
De stelling: "Iemand die hypermobiel is zonder beperkende klachten heeft geen HMS/EDS"

13
Hulpmiddelen en praktische zaken / Showroom
« Gepost op: 20 november 2012, 13:47 »
Hierbij dan eindelijk een topic om je (nieuwe) handbewogen of elektrische (sport)rolstoel, loopfiets, scootmobiel, auto-aanpassing, speciale fiets, handbike of rolstoelscooter te showen. Alles wat jouw mobiliteit verbeterd en gezien wordt als een hulpmiddel mag je hier posten!



Een aantal guide lines:

1. post een duidelijke foto. Maak hem niet te groot, de grootte kan je aanpassen door de fotolink zo te maken maar dan zonder spaties (alleen spatie na img)  >>> 
[img width = 400]http://de link[/img] Door het getal aan te passen kan je de foto groter of kleiner maken.

2. zet onder de foto het merk en type van je hulpmiddel.

3. nog meer info is altijd beter, misschien kan je iets vertellen over de extra aanpassingen die jou rolstoel heeft bijvoorbeeld. En of het erg lastig was om het hulpmiddel te krijgen en of je zelf bij moest betalen. Hoe lang heb je hem al en hoe heet die mooie kleur?

14
Stelling #14: Jezelf zwaar overbelasten zodat je iets leuks kan doen is prima.

15
HMS/EDS klachten / Schouderproblemen
« Gepost op: 28 oktober 2012, 17:00 »
En hier weer verder.

Pagina's: [1] 2 3