Toon bijdragen - Marielle
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Marielle

Pagina's: 1 ... 45 46 [47] 48
691
HMS/EDS algemeen / Revalidatie
« Gepost op: 8 mei 2011, 11:14 »
Wanneer is het verstandig om te gaan revalideren? Wat voor revalidatieprogramma's zijn er? Wat kun je met revalidatie bereiken en wat kun je verwachten? Hoe kom je bij een goede revalidatiearts?

Een draadje voor vragen rond revalidatie en voor het delen van ervaringen.

692
(Rolstoel)sport / Paratriathlon
« Gepost op: 8 mei 2011, 11:00 »
Paratriathlon is de aangepaste vorm van de gewone triathlon en wordt vanaf 2016 officieel een paralympische sport. De onderdelen zijn zwemmen, fietsen en lopen, waarbij dan afhankelijk van je handicap fietsen vervangen kan worden door handbiken of tandem (voor visueel gehandicapten) en lopen door wheelen. De afstanden voor de sprint triathlon zijn 750m zwemmen, 20km fietsen en 5km rennen.

Ik was al heel lang van plan om ooit een keer een triathlon te gaan doen (al vanaf mijn 10e of zo), maar had de laatste jaren echt het idee dat dat compleet onmogelijk zou zijn (stom, nooit aan gedacht dat er ook een aangepaste versie bestaat). Maar nu begint het echt weer een beetje te broeien, misschien is het toch haalbaar en moet ik er maar gewoon voor gaan. Het wordt dan wel echt een langetermijnproject maar dat geeft niet.

693
Hulpmiddelen en praktische zaken / Re:Het grote elro topic
« Gepost op: 7 mei 2011, 21:42 »
Het wordt echt tijd voor een nieuwe stoel, Nih.

Nu heb ik totaal geen verstand van elro's maar ben altijd wel nieuwsgierig, dus vergeef me mijn domme vragen ;). Is die permobil c500 een goede stoel? Wat is er beter aan dan de stoel die je nu hebt?

694
HMS/EDS algemeen / Ervaringen met artsen en paramedici
« Gepost op: 7 mei 2011, 21:39 »
Sommige artsen zijn botte horken, andere juist heel vriendelijk. Wat maakt nou eigenlijk het verschil? En welke eigenschappen maken dat een arts geschikt is voor iemand met HMS/EDS? En hoe kom je er achter of iemand verstand heeft van HMS/EDS?

In dit draadje kun je je verhalen en ervaringen kwijt. Maar zonder namen te noemen, want wat voor de één een goede arts is, kan voor de ander een hele slechte zijn; en voor artsen is het ontzettend moeilijk om zich te verdedigen tegen negatieve verhalen zonder hun beroepsgeheim te schenden.

Er gaat trouwens hoogstwaarschijnlijk wel weer een lijst komen met goede behandelaars (zowel artsen als therapeuten). Als je zelf ervaring hebt als patiënt van een bepaalde behandelaar, en je zou die persoon aanbevelen aan anderen met HMS/EDS, kan die persoon op de lijst komen te staan.

695
Hulpmiddelen en praktische zaken / Re:Handbikes
« Gepost op: 7 mei 2011, 21:19 »
Ik heb mijn stoel graag lekker scherp afgesteld, in ieder geval scherper dan wat mijn leverancier in gedachten had dus het kwam goed uit dat er iemand langskwam die er aan kon sleutelen. Met de adapter er onder heb je net wat extra gewicht aan de voorkant van je stoel, dus als je vaak met adapter rijdt (wat ik doe, ik gebruik mijn handbike voor ritjes in het dorp zoals voor boodschappen of naar het zwembad eigenlijk altijd) is het wel prettig als je stoel ook dan prettig afgesteld staat en daarom heb ik mijn stoel bij het monteren net wat scherper laten afstellen (en zonder adapter was dat even wennen, maar ook prima te doen).

696
Ik zou er ook wel eens 1 willen proberen (is ooit genoemd door een fysio van revalidatie, maar is nooit iets mee gebeurd). Kun je die dingen ook ergens lenen?

697
Rolstoel tillen en bagage sjouwen zijn alvast twee goede argumenten. Nog wat extra ideeën (voor mijn aanvraag en die van mijn vriend hebben we even uitgebreid gekeken wat we konden bedenken):
  • begeleider kan helpen bij het reponeren van luxaties
  • begeleider kan waarschuwen wanneer je de trein uit moet, zodat jij als het nodig is even kan slapen (bij vermoeidheidsklachten of beperkte energie)
  • begeleider kan beter overzicht houden op drukke perrons
  • begeleider kan ervoor zorgen dat je op tijd evt medicijnen inneemt
  • begeleider kan je rolstoel duwen op de perrons

698
Hulpmiddelen en praktische zaken / Re:Handbikes
« Gepost op: 7 mei 2011, 21:04 »
De man van Emcart is bij mij behoorlijk lang bezig geweest met het monteren (is er nog speciaal voor teruggekomen 's middags, super service) omdat mijn stoel erg smal is, smaller dan was doorgegeven, en de helium ronde buizen heeft. Als het goed is, heeft je leverancier de maten van je stoel al doorgegeven aan Emcart en ook wat voor stoel het is, dus dan zou het soepel moeten gaan. De mensen van Emcart hebben er echt verstand van, wat dat betreft zit het wel goed.

Ben je van plan om je handbike vaak te gaan gebruiken en je adaptor er onder te laten zitten? Let in dat geval op de afstelling van je stoel (ik heb mijn stoel net iets scherper laten zetten -- kan emcart ook doen).

Om je ketting te smeren (vooral als je veel door de regen fietst), kun je teflonspray in huis halen (gewoon bij de fietsenmaker).

699
Als jullie wél aan de Bulbenacriteria voldoen, dan is het overduidelijk dat jullie hypermobiel zijn, Zonne. Jammer dat jullie KG niet verder wilde kijken, soms kan het best handig zijn om een officiële diagnose te hebben.

Ik heb de indruk dat juist KG's erg streng kunnen zijn met diagnosecriteria. Met het oog op wetenschappelijk onderzoek kan ik dat nog wel snappen, zo lang er nog geen genetische test is voor het hypermobiele type is het voor het onderzoek prettig om de groep zo klein en zuiver mogelijk te houden. Maar daar heb je als patiënt weinig aan, want het kan goed zijn dat iemand die niet aan het lijstje voldoet meer klachten heeft dan iemand die toevallig wel precies in de beoordeelde gewrichten hypermobiel is.

700
Ik vind de bulbena criteria persoonlijk veel beter en vooral uitgebreider. Zou je die er ook bij kunnen zetten misschien?
Staat er nu bij. Bij de Bulbena worden meer gewrichten bekeken, dat maakt het wel een betere test. Dat het een uitgebreidere test is, is meteen ook het nadeel voor de arts (kost meer tijd). Ik vind het van de Beighton vooral gek dat daar geen schouders en heupen in worden meegenomen, dat zijn toch vaak ook echt probleemgewrichten.

@Nih: de Brighton criteria komen in een ander draadje, dat is geen schaal voor hypermobiliteit.

701
Creatieve hoek / Re:Fotografie
« Gepost op: 7 mei 2011, 12:37 »
Wauw, prachtige foto!

702
    Omdat hypermobiliteit een belangrijk criterium is om HMS/EDS vast te stellen en hier ook regelmatig mensen langskomen die nog op zoek zijn naar een goede diagnose, vond ik dat de Beighton schaal ook een plekje verdient op het forum, dus bij deze. Een andere manier om hypermobiliteit vast te stellen (dank je Ingeborg!) is met de Bulbena criteria.

Beighton
De beightonschaal is een veel gebruikte test om vast te stellen of iemand hypermobiel is. Je kunt er maximaal 9 punten op krijgen. Bij volwassenen is er vanaf 4 (of ook wel 5, volgens sommige lijsten) punten sprake van gegeneraliseerde hypermobiliteit.

1. Passieve dorsiflexi van de linkerpink >90 graden
2. Passieve dorsiflexi van de rechterpink >90 graden
3. Passieve appositie van de linkerduim tegen de flexorzijde van de onderarm
4. Passieve appositie van de rechterduim tegen de flexorzijde van de onderarm
5. Hyperextensie (overstrekken) van de linkerelleboog  >10 graden
6. Hyperextensie (overstrekken) van de rechterelleboog >10 graden
7. Hyperextensie (overstrekken) van de linkerknie >10 graden
8. Hyperextensie (overstrekken) van de rechterknie >10 graden
9 Handpalm op de grond kunnen plaatsen terwijl de knieën gestrekt zijn

Oftewel: je krijgt punten voor het kunnen overstrekken van je pinken, ellebogen en knieën; en als je met je duimen je polsen aan kunt raken en je handen plat op de grond kunt zetten.

Bulbena

1. Schouder: Passieve exorotatie (bovenarm langs het lichaam, elleboog 90 graden geflecteerd) >85 graden
2. Elleboog: hyperextensie >10 graden
3. Duim: De duimtop kan tot 21 millimeter of dichter bij de onderarm gebracht worden bij maximale passieve ventraalflexie in de pols en oppositie van de duim.
4. Pink: passieve extensie in MCP (met de handpalm plat op tafel) >90 graden
5. Heup: Passieve abductie >85 graden
6. Knie: In buikligging kan de hak de bil raken bij passief flecteren in de knie
7. Patella (knieschijf): Bij passief bewegen van de patella naar lateraal kruist de mediale rand van de patella de denkbeeldige lijn door de spina ilianca anterior superior en mediale malleolus
8. Enkel: Passieve dorsaalflexie >20 graden. Overmatige passieve eversie
9: Grote teen: Dorsaalflexie in het MTP I-gewricht >90 graden.

Score: Elk van de 9 criteria levert, indien beiderzijds aanwezig, 1 punt op; het maximum is negen punten. Er is sprake van gegeneraliseerde hypermobiliteit bij een score van 5 of meer bij mannen en 6 of meer bij vrouwen.

(Als iemand trouwens zin heeft om foto's te maken van de criteria, graag!)[/list]

703
HMS/EDS klachten / Re:Polsproblemen
« Gepost op: 6 mei 2011, 08:27 »
1) Hulp vragen aan iemand die weet wat hij doet (je fysio?).
2) Met een spalk in een rustpositie (zoals ze bij nachtspalken doen), eventueel een tijdje een mitella, om je pols echt rust te geven.
3) Heb je inmiddels pijnstillers Nih? Verder kun je warmte of koelen uitproberen, soms helpt dat.

704
Valys:
Ook hiervoor is de indicatiestelling niet heel streng. Een ov-begeleiderskaart, toekenning van vervoersvoorziening door de gemeente (o.a. regiotaxi, aangepaste fiets) of rolstoeltoekenning van de wmo is voldoende. Er zijn nog meer opties maar die ken ik niet.

U heeft recht op een Valyspas als u een van de volgende documenten heeft:
- een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer;
- een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel;
- een gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente; of
- een OV-Begeleiderskaart.

Kleine aanvulling verder: de tarieven voor de regiotaxi zijn niet overal hetzelfde. Ter indicatie de tarieven van 'mijn' regiotaxi (Noord-Drenthe en Haren):

Citaat
deur-halte
• instaptarief deur-halte € 1,60
• reis per persoon per kilometer deur-halte € 0,30
deur-deur
• instaptarief deur-deur € 2,40
• reis per persoon per kilometer deur-deur € 0,45
overige tarieven
• kinderen tot en met drie jaar gratis
• 2e t/m 8e meereizende persoon 50% korting
• meereizend huisdier 50% korting
• reis boven de 25 km, per persoon per kilometer € 1,17
Wat hier wel weer handig is, is dat je vaste ritten kunt aangeven voor ritten die elke week terugkomen. Dan wordt dat standaard ingepland en zijn ze bijna altijd goed op tijd.

Wanneer ik het moet gaan gebruiken ga ik het nog eens terug lezen. Want het is te veel om in eens te lezen en te onthouden.

Kun je zelfstandig goed met het OV of heb je begeleiding nodig? Misschien kun je nu alvast een OV-begeleiderskaart aanvragen, en zo gauw je die binnen hebt Valys. Altijd handig om achter de hand te hebben als je zelf niet kunt rijden en niet afhankelijk wilt zijn van anderen.

705
Hulpmiddelen en praktische zaken / Re:(Medical) tapen
« Gepost op: 3 mei 2011, 22:39 »
Sport tape is ook rekbaar, bijna hetzelfde spul. Maar als je er dus blaren van krijgt kan je een ander merk proberen (cure tape bijvoorbeeld). Ik heb eerst kinesio tape gebruikt (is ook hetzelfde, maar met andere lijm).
Een ander merk kan inderdaad veel schelen, als je een gevoelige huid hebt kan het echt de moeite waard zijn om eens een ander soort tape te proberen. Mijn vorige fysio gebruikte een soort ondertape, vergelijkbaar met pleisters voor de gevoelige huid, waar dan de tape overheen ging, dat kan ook nog wel eens helpen.

Ik heb ook nog een tape-vraagje. Ik zoek een oplossing om mijn schouders wat te stabiliseren tijdens het zwemmen, en dan specifiek bij de borstcrawl, maar dan wel op zo'n manier dat alle bewegingen nog wel mogelijk zijn. Zou cure tape hier geschikt voor kunnen zijn?

Pagina's: 1 ... 45 46 [47] 48