Meiden met HMS/EDS

HMS/EDS Algemeen => School, studie, werk en uitkering => Topic gestart door: Marianne op 12 juli 2012, 18:56

Titel: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Marianne op 12 juli 2012, 18:56
Hoe gaan jullie om met de combinatie studie en vermoeidheid?

Soms ben ik erg moe en ik weet dat studeren dan veel meer energie kost dan normaal en dat er ook minder zal blijven hangen. Ik heb dan de neiging om niet te studeren, maar als dat te vaak voorkomt, loop ik natuurlijk studievertraging op.
Hoe pakken jullie dit aan?
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 12 juli 2012, 19:01
Ik ben de afgelopen 2 jaren gewoon doorgegaan. Het kwam er vaak op neer dat ik in de week voor de tentamens heel hard moest studeren (met behulp van de uittreksels van JOHO) omdat ik dus nooit de stof lees.

Komend studiejaar ga ik waarschijnlijk rustiger aan doen en dus over 2 jaar verdelen. Ik zal later nog uitgebreider reageren op je, want ik heb nu niet veel tijd. Maar heb nog wel wat tips ;)
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Marianne op 12 juli 2012, 19:08
Ik ben heel benieuwd naar de tips! (Ik drink trouwens geen koffie...)

Ik studeer aan de OU, dus ik bepaal zelf mijn studietempo. Heb dus geen last van deadlines en dergelijke, maar ik wil het tempo er wel in houden. Vandaar dat tips welkom zijn.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: zonne op 12 juli 2012, 19:18
Ik doe nu steeds kortdurende opleidingen/cursussen dus dat scheelt wel. maar als ik heel moe (en druk) ben en ik MOET wel de les voorbereiden of een tentamen voorbereiden, dan zet ik me daar letterlijk overheen en ga ik door en door en door en kan ik instorten als het af is. Heb net mijn laatste tentamen vandaag ingeleverd. Was een groepsopdracht, dus ik moest wachten op de bijdragen van de andere groepsleden. Ik had zelf voorgesteld dat ik alles zou bundelen en de filmpjes op DVD zou zetten (we moesten een gesprek met een echte ouder in 3 stappen filmen, waarbij ieder één deel voor haar rekening nam en daarop reflecteren zowel individueel als een groepsreflectie) doordat ik de eindafwerking deed voelde ik me erg verantwoordelijk en daardoor ben ik ook deze keer te lang doorgegaan. Alles is nu af en ingeleverd en gelukkig ga ik morgen op vakantie en hoef ik dus ook even niet te werken, maar ik loop nu echt op m'n laatste krachten deze week.
Ik vrees dan ook dat je hier weinig aan hebt, want zoals ik het doe is nu niet bepaald aan te bevelen.
Als je zelf je studietempo kunt bepalen is het dan niet zo dat je op basis van je vermoeidheid ook (korte) pauze's kunt inlassen of ben je dan bang dat je het daarna niet meer oppakt/kunt oppakken?
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Marianne op 12 juli 2012, 19:23
Bedoel je bijvoorbeeld een week studiepauze inlassen of heb je het meer over een uur of zo, tijdens een studieavond?
Ik wil zo graag studeren. Ik vind het leuk en ik haal er veel voldoening uit. En ik wil graag vasthouden aan mijn planning (hoewel ik voorloop op mijn planning, maar ik heb hem bijgesteld zodat ik weer volgens mijn nieuwe planning loop). Maar niemand die me er op aan kijkt als ik vertraging oploop, want behalve ik zal niemand het weten.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: zonne op 12 juli 2012, 19:31
Nou ik had niet echt een tijdsbestek in gedachten, alleen wel iets langer dan een uur, gewoon als je merkt dat je te vermoeid bent om iets op te nemen (dan is het m.i. ook vrij zinloos om door te zetten, terwijl je geen deadlines hebt behalve die van jezelf dan  ;)) ff een paar dagen of een week of desnoods langer een pauze inlassen, net wat voor jou werkt, wat jij nodig hebt, dus luisteren naar je lichaam, even toegeven aan die vermoeidheid en er dan met frisse moed weer tegenaan. Zoiets?
En verder snap ik je wel hoor, ik vind het ook erg leuk om te studeren, haal er voldoening uit en vind het een verrijking van mijn leven/kennis en ervaring.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Ilona op 12 juli 2012, 22:13
Ik zette me zelf er altijd overheen en leefde in dat op zicht van vakantie naar vakantie! Ik ben zeker ook dit examen jaar weer door gegaan tot het bittere eind. En nu  dus ook  helemaal stuk! Of het een juiste keuze weet ik niet maar omdat ik eerder een studie op mbo niveau heb gedaan! on ik geen vertraging op lopen dus ben ik door gegaan.

Eerlijk gezegd zou ik ook niet heel goed weten hoe ik het anders aan zou moeten pakken dus ik denk dat ik op het hbo weer op deze koers verder ga en dus ook weer van vakantie naar vakantie ga leven.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 13 juli 2012, 01:21
Ik ben heel benieuwd naar de tips! (Ik drink trouwens geen koffie...)
Dan is het nu een heel goed moment om te beginnen! :P Nee grapje, als je geen koffie of energiedrankjes wilt gebruiken moet je het ook zeker niet doen. Voor mij werkt het wel eens, dan spuit ik een half kopje door (werkt ook geweldig laxerend) en dan kan ik er weer even tegenaan.

Verder tips:

- Als het lezen je veel energie kost doe dit dan zo weinig mogelijk. Probeer goede uittreksels te vinden en gebruik deze. JE kan eens bij JOHO kijken of zij voor psychologie dezelfde boeken hebben als jij nu hebt. Ze hebben denk ik geen uittreksels van de OU maar misschien wel iets wat er op lijkt. Ik vertrouw zelf volledig!!! op de JOHO uittreksels  (http://tentamenbank.nl/) omdat het mij zelf gewoon niet lukt om die duizenden pagina's te lezen (en ook vooral die boeken vast te houden!)

- Maak samenvattingen terwijl je bezig bent. Onderstreep dingen, wordt vriendjes met je marker. Zo studeer je later makkelijker voor het tentamen. Je kan ook mindmaps maken als je dat zelf prettig vind werken. Je kan ook met een studiegenoot afspreken om samenvattingen uit te wisselen

- Studeer zo efficient mogelijk. Ga dus niet lopen schrijven als je last hebt van je handen, maar gebruik je laptop.

- Loop de kantjes er van af. Ja, dit is serieus een tip. Dingen die je wel moet doen, maar waar je geen cijfer voor krijgt bijvoorbeeld. Ga daar niet te veel energie in steken. Ik heb zo vaak gehad da ik zo mijn best had gedaan om vervolgens "voldoende" te zien staan. Of dat het gewoon afgevinkt werd -.-

-Maak een TO-DO lijst met prioriteringskleuren. Ik heb zelf altijd een WORD document open staan met wat ik allemaal nog moet doen voor deze week en volgende week. Leeswerk, wat ik wil leren, delen van opdrachten, andere belangrijke taken/dingen die ik moet doen, maar ook opdrachten met deadlines staan erin etc. Dan color code ik ze elke keer als ik er naar kijk. Meestal maak ik rood wat ik die dag af wil hebben, oranje is wat minder spoed en groen nog minder. Wat je het mees spoed vind moet je zelf bepalen. Bij mij schiet het lezen er standaard bij in en wil ik vooral mijn opdrachten af hebben en zorgen dat ik de werkgroep heb voorbereid etc.

-Studeer op een vast tijdstip, of iig op jouw "piekmoment". Zo weet ik dat ik de eerste uren dat ik wakker ben niet kan studeren. Dat probeer ik dus ook gewoon niet (behalve voor tentamens, dan komt de koffie dus om de hoek kijken). Probeer dus uit te vinden wat jouw moment is.

-Maak een beloningssysteem. Ik deed dat met nagellak, maar je kan van alles verzinnen om jezelf gemotiveerd te houden. Voor mijn part vouw je een kraamvogel van vouwpapier na elk gelezen hoofdstuk ;)

-Geef toe aan je vermoeidheid. Het is niet erg als je in slaap valt tijdens het studeren als je echt echt moe bent. Op dat moment verwerk je de net gelezen informatie zelfs heel goed! De pagina's die ik half dommelend heb gelezen staan duidelijk in mijn geheugen gekrast, half onbewust/ half bewust. Die kennis blijft op de een of andere manier goed hangen.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: zonne op 13 juli 2012, 08:48



- Maak samenvattingen terwijl je bezig bent. Onderstreep dingen, wordt vriendjes met je marker. Zo studeer je later makkelijker voor het tentamen. Je kan ook mindmaps maken als je dat zelf prettig vind werken.

Ja! Dit doe ik ook en het werkt voor mij heel goed!
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Marianne op 13 juli 2012, 20:36
Ik lees altijd zelf het boek van A tot Z en vervolgens leer ik op basis van de samenvatting die ik op internet vind van iemand anders. Dat werkt heel goed! Alles wat ik ken uit de samenvatting, delete ik gelijk (ik werk in Word). Dat gaat dus prima. Maar als ik erg moe ben, heb ik dus moeite om het boek te lezen...
Nu ben ik bezig met Statistiek en dan móet je echt alles doorlezen om het te begrijpen, dat kan niet op basis van een samenvatting of zo. Ik ga in ieder geval het super zware boek dat als "naslagwerk" meegeleverd werd  niet openslaan. Belachelijk zo zwaar, ze zouden een maximaal aantal kilo's aan boeken moeten hangen!

Bedankt voor de tips! Dat met dat studeren op piekmomenten is natuurlijk helemaal waar. Dat doe ik op dit moment niet, dus ben daar nog niet handig mee bezig... Zal er beter op gaan letten!
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 29 november 2012, 12:50
Hoe doen jullie het met aanwezigheid? Ik merk dat het thuis studeren en lezen prima gaat, daar haal ik zelfs energie uit vaak.
Maar het naar de universiteit gaan en daar zijn breekt me echt op. Ik doe al maar 1 vak ipv 2 dus kan daar niet minder in gaan doen. Maar door de vermoeidheid van daar heengaan en daar zijn kom ik nog maar weinig voor andere dingen buiten de deur.
Daar moet dus echt verandering in komen als ik wil blijven studeren... Zo raak ik een deel van m'n contacten kwijt en het is ook gewoon niet leuk natuurlijk.  :/

Ik zou nog wel extra meds kunnen slikken waardoor ik minder pijn en vermoeidheid voel, maar eigenlijk wil ik dat niet.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Linn op 29 november 2012, 13:15
Ik kan ook vrij weinig doen buiten naar de universiteit gaan, gelukkig heb ik een groep vrienden die het niet erg vind om regelmatig langs te komen en houden we ook via de telefoon contact. Als ik college of werkgroep heb gehad ben ik gewoon op en kan ik de rest van de dag nog weinig doen, ook studeren gaat dan lastig dus in het weekend werk ik vooruit om toch bij te blijven.
Dinsdag had ik een afspraak met de studieadviseur omdat ik de volgende periode op maandag 2 colleges en een werkgroep achter elkaar heb en dat is echt niet te doen voor mij. Ik zelf kon er eigenlijk geen goede oplossing voor vinden maar zij wel, binnen 2 seconden haha. Ik ga nu colleges waar ik het niet red om naartoe tegaan opnemen met een voice recorder, die neemt een medestudent dan voor me mee en dan kan ik het college thuis beluisteren. Mss is dat ook een optie voor jou?
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Ilona op 29 november 2012, 13:18
De colleges hier die zijn vaak of aan het begin of eind van de dag of soms maar 1 tje op een aparte dag ik kijken dan altijd wat ik het beste kan skippen om zo toch over al door heen te kunnen wandelen
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 00:53
Hoe lang is je reis afstand naar de uni Leonoor? En hoe reis je er nu heen? Als dat te ver is kan je evt op kamers gaan of om een vervoersvoorziening vragen aan het UWV.
Ook vraag ik me af wat er precies zo vermoeiend is dat je maar vak per blok kan volgen. Hoeveel uren heb je per vak op de uni?

Ik heb in het 1e en 2e jaar gewoon 2 vakken per blok gedaan en ook alles gehaald (ik ben wel gezegend met 1-keer-lezen-is-weten). Ik had dan wel maar 4 uur per vak op de uni per week en ik sloeg vaak de colleges over (en max 1 ding per dag, dus 2 uur). Na een werkgroep of college deed/doe ik thuis niets meer. Ik had dus wel erg veel moeite met het leeswerk, maar gelukkig heb je zoiets als JOHO. Daar kan je samenvattingen kopen van je vak, maar ze hebben niet van elke studie. Daar zou je dus eens naar kunnen kijken. Ik doe nu ook maar 1 vak per blok omdat ik door het fulltime studeren in die 2 jaar toch langzaam achteruit ben gegaan. En deels dankzij een grote overbelasting deze zomer zit ik nu midden in een vrij harde achteruitgang. Mijn lijf trekt het niet meer. Maar dat is iets anders dan moe zijn of te weinig energie hebben. Ik heb me nooit iets van mijn energie niveau aangetrokken als het om studeren ging.

Ik neem ook aan dat je naar de studieadviseur bent geweest en daar een contract hebt mbt aanwezigheidsplicht?
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 30 november 2012, 08:49
Waarschijnlijk zou ik het prima redden qua vermoeidheid als ik alleen naar de werkgroepen zou gaan en niet naar de colleges.
Maar dat vind ik wel weer lastig. Ik ben erg perfectionistisch en haal eigenlijk geen voldoening uit dingen waar ik de kantjes erbij afloop. (Ik zou met 2 vakken alleen de werkgroepen ook maar 4uur op de uni hoeven zijn per week, dus dat is redelijk te doen.) Maar in mijn opleiding zit veel groepswerk, dus ik ben bang dat als ik niet naar colleges ga ik anderen benadeel door kennisachterstand.

Ik heb inderdaad een contract mbt aanwezigheidsplicht. Het probleem zit hem dus ws niet in de voorzieningen maar in mijn perfectionisme. ;) Lastig lastig. Maar waarschijnlijk dus meer een persoonlijke keus die ik moet maken daarin dan een die op een makkelijke manier op te lossen is!

De reis is goed te doen, 15 tot 20 minuten in de auto. Alleen zit ik nu 2x per week tot 5uur op de uni, dan is het dus spits en doe ik er sowieso een uur over. Dat breekt me vooral op op het moment.
Maar op kamers gaan is denk ik ook geen optie. Het huis runnen kost dan minstens zoveel energie als 2x spits in de week lijkt me!
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Myrthe op 30 november 2012, 09:09
Ik herken je verhaal heel erg, helaas wil mijn opleiding niet echt toegeven..

Ik heb 3 dagen in de week, 2 dagen van 5 uur en een dag van 8,5 uur (daarvan wel 3kwartier pauze)
De enige regeling die ik tot nu toe heb kunnen bereiken is dat ik als ik lessen mis, ik mijn leraren mag e-mailen om te vragen welke lesstof ik heb gemist, zodat ik kan proberen bij te blijven, en thuis werken kost me veel minder energie..

De leraar met wie ik contact had was redelijk bot en zei: Nou als je meer thuis wil gaan doen omdat je ziek bent, dan moet je maar een opleiding volgen bij de LOI.

Bij de LOI hebben ze dus exact dezelfde opleiding als die ik nu volg, met een beter aangeschreven diploma (ze werken samen met schoevers, die staan extreem goed aangeschreven overal en je krijgt uiteindelijk een schoevers-diploma) de opleiding kost 4056,- (voor 2 jaar) dit tegenover de kosten van mn opleiding nu: 3195 (voor 3 jaar) groot nadeel daarvan is dat ik geen studiefinanciering meer krijg als ik m via t LOI zou gaan doen..
Merk wel dat ik serieus begin te twijfelen over het LOI..
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Annemarieke op 30 november 2012, 09:29
Ik doe een voltijd HBO-opleiding (Rechten) en dat is eigenlijk te zwaar, ik volg wel alle vakken omdat ik geen studievertraging op wil lopen. Ik had nog het plan na mijn bachelor premaster + master in Groningen te gaan doen maar ik ben momenteel wel zo realistisch dat dat hem niet gaat worden en ik dus premaster + master via de OU ga doen.

Mijn rooster is opzich nog te doen, meestal dagen van 10:30 tot 14:30, soms van 8:30 tot 14:30 (met een uitschieter naar half 4), maar dat zijn dan wel 3 of 4 dagen per week en dat maakt het lastig. Maargoed, ik probeer het gewoon vol te houden. :)
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 09:56
Waarschijnlijk zou ik het prima redden qua vermoeidheid als ik alleen naar de werkgroepen zou gaan en niet naar de colleges.
Maar dat vind ik wel weer lastig. Ik ben erg perfectionistisch en haal eigenlijk geen voldoening uit dingen waar ik de kantjes erbij afloop. (Ik zou met 2 vakken alleen de werkgroepen ook maar 4uur op de uni hoeven zijn per week, dus dat is redelijk te doen.) Maar in mijn opleiding zit veel groepswerk, dus ik ben bang dat als ik niet naar colleges ga ik anderen benadeel door kennisachterstand.

Ik heb inderdaad een contract mbt aanwezigheidsplicht. Het probleem zit hem dus ws niet in de voorzieningen maar in mijn perfectionisme. ;) Lastig lastig. Maar waarschijnlijk dus meer een persoonlijke keus die ik moet maken daarin dan een die op een makkelijke manier op te lossen is!

De reis is goed te doen, 15 tot 20 minuten in de auto. Alleen zit ik nu 2x per week tot 5uur op de uni, dan is het dus spits en doe ik er sowieso een uur over. Dat breekt me vooral op op het moment.
Maar op kamers gaan is denk ik ook geen optie. Het huis runnen kost dan minstens zoveel energie als 2x spits in de week lijkt me!

Kan je iets doen aan je perfectionisme? Want nu loop je in je eerste jaar al studievertraging op terwijl het niet echt nodig is. Heb je wel geprobeerd om 2 vakken te volgen trouwens?
15 a 20 minuten met de auto is niet lang, daarvoor zou ik zeker niet op kamers gaan! Het probleem is dus dat je in de spits naar huis moet. Is het mogelijk om op de uni te eten en daar evt even te gaan studeren of op de blokken te gaan liggen in de brug naar de bieb? Dan kan je wachten tot na de spits en evt dan aan het groepswerk.
Over de college's: je hebt zelf wel door welke voor jou belangrijk zijn en welke niet. Over het algemeen heb je geen kennisachterstand als je de literatuur wel leest maar niet naar de colleges gaat. Je kan ook voor de zekerheid de sheets bestuderen of aantekeningen van een andere student vragen.

Je studie enorm vertragen door iets als perfectionisme vind ik persoonlijk echt enorm zonde. Er zijn ook heel veel studenten die ook perfectionistisch zijn en wel gewoon full time studeren. Nu heb jij natuurlijk weer wat minder energie enzo, maar dan zal je toch keuzes moeten maken. Je woont ook niet echt ver van de uni zo te lezen, dus misschien kunnen de groepsopdrachten bij jou thuis gemaakt worden of via skype? Bij een groepsopdracht hoef je ook echt niet constant bij elkaar te zijn als je er aan werkt. Als je goed afspreekt wat iedereen doet en elkaar regelmatig mailt gaat dat prima. Dan kan je daarnaast na die werkgroep om 5 uur af spreken en dan even alles door spreken (en zo de spits vermijden).

Wat ik een hele tijd heb gedaan toen ik nog 2 vakken per blok volgde was me echt focussen op 1 vak (de leukste). Die wou ik per se goed halen (ik sta gemiddeld een 7.6 op mijn lijst  8) ), de andere daar studeerde ik dan voor als ik tijd over had of als het echt even moest. Maar daar bestede ik minder tijd aan met het idee dat ik die dan evt in de herkansing kon maken. Nu heb ik die vakken altijd gewoon gehaald en met redelijk goede cijfers zoals je aan mn gemiddelde kan zien. Heb in 2 jaar maar 1 herkansing gehad en toe had ik helemaal niet geleerd voor dat ene vak. (en toen had ik nog een 5,3 -.- )


Bedenk ook dat je volgend blok weer een ander rooster hebt. Je hebt dus niet altijd tot 5 uur college/werkgroep.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 30 november 2012, 10:13
Het eerste halfjaar maar een vak is een bewuste keus geweest. Ik heb een aantal maanden gerevalideerd en kon daarnaast niet fulltime studeren. (Op revalidatie vonden ze eigenlijk de combi een vak en revalideren al best veel).
De bedoeling is dus ook dat ik vanaf het 2e halfjaar over ga stappen op 2 vakken. Vandaar dat ik nu ook om advies vroeg, omdat het dan nog een stukje pittiger wordt qua aanwezigheid.

De blokken bij de bieb ken ik trouwens niet, die zal ik eens gaan kijken. :) Even tussendoor kunnen rusten scheelt al een heel stuk vaak!
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 10:27
Ah oke, dan snap ik het. ;)

De blokken bij de bieb ken ik trouwens niet, die zal ik eens gaan kijken. :) Even tussendoor kunnen rusten scheelt al een heel stuk vaak!

Als je vanuit het Educatorium (waar die grote college en tentamen zalen zijn) op de eerste verdieping naar het Unnik gaat en kan je ipv rechtaf naar de computerzalen van het Unnik  ook rechtdoor lopen. Dan kom je door een grote deur en dan sta je in de brug. Het is die brug die over de busbanen heen loopt. Die brug komt uit op de 1e of 2e verdieping van de bieb geloof ik. Het is een erg geliefde plek voor studenten die even willen chillen. Er staan zachte blokken waar je heerlijk op kan zitten of liggen. Ik rust er soms wel eens uit als ik langer op de uni moet blijven. Bij de ingang op de 1e verdieping van het Unnik zijn ook die blokken trouwens.

Als je met de lift omhoog gaat naar de tentamenzalen Alfa en Beta dan kom je bij de achteringang van die zalen. Je staat dan bij de voorkant van de collegezalen ook, alleen dan een niveau hoger. Op die plek staat ook 1 zo'n bank met een rugleuning in het midden. (die rare die ook bij Mu en Theta staan, maar daar is het vaak retedruk). Op deze plek komen maar weinig mensen. Je zou daar dus ook even ongegeneerd kunnen gaan liggen op de bank. Je hoort dan wel alle herrie van de verdieping eronder (ingang Mu en Theta)
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Linn op 30 november 2012, 10:39
Is er niet ergens een rustruimte? Bij ons is er een kolf/rustruimte die je kan reserveren waar een comfortabele bank in staat en je dus lekker even kan liggen (en slapen ;)). Weet niet of er op de UU zoiets is maar lijkt me een stuk fijner om uit te rusten. 

*edit*
en als de rustruimte bezet is op een moment dat ik wil rusten kan ik even langsgaan bij de studieadviseurs en krijg ik de sleutel van een flexwerk-ruimte om daar even te liggen (voordeel daarbij is dat ik in m'n rolstoel kan liggen).
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 30 november 2012, 10:42
Nee, de studieadviseur is al jaren bezig te zijn om dat te regelen.
Maar omdat ze door de bezuinigingen moeten inkrimpen qua gebouwen schijnt dat niet belangrijk genoeg te zijn om een kleine ruimte voor vrij te maken, helaas.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Linn op 30 november 2012, 10:45
Wat jammer zeg :(. Hoe doen ze het dan voor personeel dat moet kolven? Die ruimte bij ons wordt door zeker 6 mensen gebruikt en ik ben de enige die rust ;), en dit is alleen maar de kolf/rustruimte van mijn (kleine) faculteit.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 10:47
Er was 3 jaar geleden een EHBO ruimte waar ik gebruik van mocht maken. Dat was ook een kolfruimte tegelijkertijd. Maar ik geloof dat die is wegbezuinigd idd  :/ En toen 3 jaar geleden stond er alleen zo'n keiharde onderzoeksbank in zoals de huisarts heeft bv. Nee dan ging ik altijd liever op de blokken liggen op de brug, stukken comfortabeler en je hoeft geen sleutel te vragen.

Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Linn op 30 november 2012, 10:54
Bij ons is die ruimte gewoon open want hij is op een verdieping met kantoren waar je alleen kan komen als je een liftpasje hebt (en die heb ik). Apart dat er zelfs geen kolfruimte meer is aangezien dat verplicht is (en makkelijk te combineren met een rustruimte).
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 10:55
Bij ons is die ruimte gewoon open want hij is op een verdieping met kantoren waar je alleen kan komen als je een liftpasje hebt (en die heb ik). Apart dat er zelfs geen kolfruimte meer is aangezien dat verplicht is (en makkelijk te combineren met een rustruimte).
Ik weet niet hoe ze dat oplossen. Ik ga zo nog even langs de studieadviseur en dan zal ik het nog eens vragen.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 30 november 2012, 11:25
Ik weet niet hoe ze dat oplossen. Ik ga zo nog even langs de studieadviseur en dan zal ik het nog eens vragen.

Oh, als je daar meer van weet wil je het dan zeggen? Ik ben wel benieuwd eigenlijk!
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Wendela op 30 november 2012, 12:35
Ik weet niet hoe ze dat oplossen. Ik ga zo nog even langs de studieadviseur en dan zal ik het nog eens vragen.

Oh, als je daar meer van weet wil je het dan zeggen? Ik ben wel benieuwd eigenlijk!
Hij was er net niet, maar ze zijn die hele verdieping van het Langeveld aan het inpakken en verhuizen. Ik moest serieus 5 min wachten totdat ik weer met de lift naar beneden kon  >:( Er moet daar echt een 2e (en 3e, 4e, 5e) lift komen in dat gebouw. Ik zit nu tot 4 uur in werkgroep, daarna zal ik het nog eens proberen.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Maaike op 30 november 2012, 14:42
Ik heb vooral veel problemen met concentreren, de laatste tijd. Die verlammende vermoeidheid is weer een beetje over, maar mijn concentratie is echt tot het nulpunt gedaald. En dat is best lastig, aangezien ik alles in het Engels moet lezen en schrijven..

Van iemand een tip gekregen om echt een duidelijke planning te maken, dus die heb ik nu klaarliggen voor volgende week. Hopelijk helpt het hebben van een goed ritme een beetje.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Leonoor op 30 november 2012, 15:12
Ik heb vooral veel problemen met concentreren, de laatste tijd. Die verlammende vermoeidheid is weer een beetje over, maar mijn concentratie is echt tot het nulpunt gedaald. En dat is best lastig, aangezien ik alles in het Engels moet lezen en schrijven..

Van iemand een tip gekregen om echt een duidelijke planning te maken, dus die heb ik nu klaarliggen voor volgende week. Hopelijk helpt het hebben van een goed ritme een beetje.

Is ook de eerste tip een revalidatiecentrum geloof ik. (Familielid heeft gerevalideerd voor CVS, dat was naast conditieopbouw echt puur het plannen). Scheelt gemiddeld enorm, hoop dat het jou ook helpt bij concentratie!
Lijkt me ook wel pittig met al dat Engels, dan heb je ook maar weinig werk waar je niet echt voor hoeft te concentreren.

Neem trouwens aan dat je wel genoeg pauzes inbouwt in je planning? Weet niet hoe gedetailleerd je plant, maar geloof dat je na 45 min concentratie weer een kwartier pauze nodig hebt om weer op goede concentratieniveau te komen.
Titel: Re: Studie en vermoeidheid
Bericht door: Maaike op 30 november 2012, 15:42
Ik heb het nu zo gepland dat ik een uur studeer en dan een half uur pauze hou. 's Middags heb ik een pauze van anderhalf uur om te rusten.

Het is inderdaad pittig, normaal kon ik mijn concentratie wel wat opbouwen door met iets simpels te beginnen en dan door te gaan op de dingen die meer van me eisen, maar dat kan nu niet echt.

Zij had die tip inderdaad ook van het revalidatiecentrum.  ;D