Meiden met HMS/EDS - Articles - Therapievormen bij HMS/EDS
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Informatie

Informatie over HMS/EDS

Praktische zaken

 


Therapievormen bij HMS/EDS

Submitted By: Marianne Date: 31 mei 2013, 13:59 Views: 1579
Summary: Een overzicht van veel voorkomende vormen van therapie die patiënten met HMS/EDS (kunnen) volgen.

Onderstaand artikel is geschreven door Leonoor.


Therapie bij HMS/EDS

Door HMS/EDS kunnen verschillende klachten ontstaan. Soms is het verstandig om hiermee naar een professionele therapeut te gaan die je kan begeleiden. Dit kan voor verbetering in of stabilisatie van de huidige situatie zorgen en eventuele klachten in de toekomst voorkomen of beperken.

Er zijn echter heel veel verschillende vormen van therapie. Hieronder is een aantal vormen beschreven. Afhankelijk van je situatie kan je natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van verschillende therapieën.
Bij alle vormen van therapie geldt dat het belangrijk is dat de therapeut van je aandoening afweet. Verkeerde therapie kan namelijk een averechts effect hebben!

Fysiotherapie
Doel en werkwijze
Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Relatief veel mensen met HMS/EDS maken dan ook gebruik van deze vorm van therapie.
De therapie is meestal gericht zijn op het verbeteren van de beweging door het trainen van de balans en het lichaamsgevoel of het versterken van de spieren. Bij fysiotherapie zal je vooral veel fysieke oefeningen doen. Vaak is dit zowel in de therapiepraktijk als thuis.

Vergoeding
De vergoeding voor fysiotherapie hangt af van je leeftijd en verzekering:
   In de basisverzekering zijn voor jongeren tot 18 jaar 9 behandelingen per jaar opgenomen.
   Als je 18 jaar of ouder bent, wordt fysiotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Wel is het soms mogelijk om een vergoeding te krijgen vanaf de 21e behandeling (de eerste 20 behandelingen per jaar betaal je dan zelf). Daarvoor heb je wel een indicatie nodig dat je aandoening op de chronische lijst staat. Dit kan worden vastgesteld door een specialist.
In veel aanvullende verzekeringen is wel fysiotherapie opgenomen. Hoeveel uren dit zijn is helemaal afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Ergotherapie
Doel en werkwijze
Het doel van ergotherapie is het zoeken naar mogelijkheden om allerlei praktische activiteiten weer mogelijk te maken. Dit kan onder andere door het inzetten van hulpmiddelen, het aanleren van ‘slimme maniertjes’ voor bepaalde handelingen en het leren plannen met je energie. Vaak is het een combinatie van deze factoren die leidt tot resultaat, maar dat hangt uiteraard af van je eigen specifieke situatie.
Bij ergotherapie gaat het dus niet om het trainen van je eigen lichaam, maar om het optimaal maken van de omstandigheden waaronder je activiteiten uitvoert.

Vergoeding
De basisverzekering vergoedt maximaal 10 uur ergotherapie per jaar. Als je ook aanvullend verzekerd bent, krijg je mogelijk meer uren vergoed.

Hydrotherapie
Doel en werkwijze
Hydrotherapie is gericht op het versterken van de spieren. Bij hydrotherapie worden oefeningen gedaan in een warm zwembad onder begeleiding van een therapeut.
Het warme water zorgt er voor dat beweging makkelijker is en dat de pijn minder is. Door het gunstige effect van het warme water, is het soms mogelijk om oefeningen te doen die op het droge niet zouden lukken. Door deze oefeningen kunnen de spieren sterker worden, wat uiteindelijk ook buiten het zwembad resultaat zal opleveren.

Vergoeding
Of hydrotherapie vergoed wordt, hangt helemaal af van de verzekering die je hebt gekozen. Hydrotherapie zit niet in het basispakket.

Manuele therapie 
Doel en werkwijze
Manuele therapie is gericht op het beter laten functioneren van de gewrichten en verbetering van je houding en beweging. Deze vorm van therapie kan goed resultaat hebben, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Het traditionele ‘kraken’ van gewrichten –wat veel wordt toegepast binnen manuele therapie- werkt voor mensen met HMS/EDS op langere termijn averechts omdat de banden erdoor worden opgerekt. Bij manuele therapie is het daarom belangrijk dat je er op let dat je gewrichten niet worden geforceerd.

Vergoeding
De vergoeding van manuele therapie verschilt per zorgverzekering.

Haptotherapie
Doel en werkwijze
Haptotherapie is gericht op het in contact komen met je lichaam en gevoel. Bij haptotherapie wordt uitgegaan van een verbinding tussen lichaam en geest. Door aanraking wordt geprobeerd om weer dichter bij het lichaamsgevoel te komen. Uiteindelijk kan dit helpen in het omgaan met of verminderen van chronische pijn. 

Vergoeding
Haptotherapie is niet opgenomen in de basisverzekering. Het verschilt dus per verzekering in hoeverre deze vorm van therapie vergoed wordt.

Bekkenbodem therapie
Doel en werkwijze
Deze therapie is gericht op het trainen van de bekkenbodem. Veel mensen met blaasproblemen maken gebruik van deze vorm van therapie.
Bij bekkenbodem therapie wordt geleerd om de spieren in de bekkenbodem bewust te voelen en aan te sturen en door oefeningen kunnen de spieren sterker worden. In veel gevallen zorgt dit voor een afname van de blaasklachten.

Vergoeding
Vanuit de basisverzekering worden maximaal 9 behandelingen vergoed bij urine-incontinentie. Ook hierbij geldt weer dat dit aantal mogelijk hoger is wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Therapie gericht op de psyche
Doel en werkwijze
Naast de fysieke gevolgen van HMS/EDS is het ook goed om rekening te houden met de invloed die het op de psyche heeft. Dagelijkse beperkingen, vermoeidheid en pijn kunnen er voor zorgen dat het ook mentaal zwaar wordt. In zo’n situatie kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een vorm van therapie die psychische ondersteuning biedt.

Er zijn overigens op dit gebied heel veel verschillende vormen van therapie mogelijk. Je kan in sommige gevallen onder behandeling komen van een psycholoog, maar ook een maatschappelijk werker helpt bij het omgaan met de psychische gevolgen. Daarnaast zijn er alternatieve therapieën mogelijk, zoals bijvoorbeeld creatieve therapie.

Gedragstherapie wordt ook wel gebruikt om beter om te kunnen gaan met chronische pijn. Het gaat hierbij dus om  “standaardpijn” en niet om de acute pijn na bijvoorbeeld een luxatie! Een vorm van psychotherapie die hiervoor veel gebruikt wordt is cognitieve gedragstherapie.

Vergoeding
De vergoeding is helemaal afhankelijk van de gekozen therapievorm.
Bij de vormen van psychische begeleiding die vanuit de basisverzekering vergoed worden, is altijd een verwijzing van de huisarts of bedrijfsarts nodig.

De bovengenoemde vergoedingen zijn gebaseerd op de situatie in 2013.



Disclaimer

Powered by EzPortal