Meiden met HMS/EDS - Articles - Pijnbestrijding en HMS/EDS
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Informatie

Informatie over HMS/EDS

Praktische zaken

 


Pijnbestrijding en HMS/EDS

Submitted By: Date: 21 oktober 2011, 14:20 Views: 13476
Summary: De verschillende soorten pijnbestrijding bij HMS/EDS.

Veel mensen met HMS/EDS hebben last van pijn. De een heeft meer pijn dan de ander. Je kunt pijn hebben door een acuut probleem, zoals een (sub)luxatie. Maar het komt bij HMS/EDS ook vaak voor dat je chronische pijn hebt. Het kan zijn dat je pijnstillers nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Voor jou hebben we dan ook een rijtje gemaakt met verschillende soorten pijnstillers.


Langwerkend en kortwerkend
Sommige pijnstillers heb je in langwerkende vormen en kort(snel)werkende vormen. Beiden hebben voor- en nadelen. Van langwerkende vormen heb je weinig tabletten nodig, maar het duurt langer voordat ze werken en voordat ze zijn uitgewerkt. Kortwerkende werken snel, maar zijn ook snel uitgewerkt, wat bijvoorbeeld handig kan zijn bij acute pijn.

Paracetamol
Paracetamol is de bekendste soort pijnstiller en is vrij verkrijgbaar in supermarkten, drogisten en apotheken. Het is een lichte pijnstiller wat wel goed kan helpen. Paracetamol stilt de pijn en het is koortsverlagend. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals tabletten, zetpillen, kauwtabletten, smelttabletten en siroop. Bekende merken zijn onder andere paracetamol, panadol® en sinaspril®. 

NSAID’s *
NSAID staat voor Non Steroid Anti Inflammatory Drug (Niet steroïde ontstekingswerende medicijn). Deze is vrij verkrijgbaar in supermarkten, drogisten en apotheken. Hoge doseringen worden alleen op recept verstrekt. Het is een middelmatige pijnstiller welke de pijn stilt, koorts verlaagd en ontstekingen remt. Bij veelvuldig gebruik kan het maag-darm problemen geven. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals tabletten, zetpillen, poeder (bruis), capsules en smelttabletten. Bekende merken zijn acetylsalicylzuur (Aspirine®), ibuprofen (Advil®, Nurofen®, Sarixell®), naproxen (Aleve®) en diclofenac (Voltaren®, Cataflam®).

COX-2 remmers *
COX-2 remmers werken vrijwel precies hetzelfde als de NSAID’s. Alleen zijn deze niet vrij verkrijgbaar. Je kun deze alleen op recept krijgen bij de arts. Doordat het net iets anders werkt is de kans op maag-darm problemen, zoals een maagzweer, kleiner. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, zetpillen en capsules. Voorbeelden zijn onder andere meloxicam (Movicox®), etoricoxib (Arcoxia®, Auxib®) en celecoxib (Celebrex®).

Opiaten

Opiaten zijn een groep pijnstillers uit de zwaarste categorie. Opiaten worden alleen voorgeschreven door een arts. De verslavingskans is groot en er zitten veel bijwerkingen aan zoals sufheid en gewenning. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, bruistabletten, zuigtabletten, druppels, capsules, pleisters, neusspray en drank. Voorbeelden zijn onder andere tramadol (Tramal®, Tramagetic®), oxycodon (Oxycontin®, Oxynorm®), fentanyl (Durogesic®), buprenorfine (Transtec®, Temgesic®) en morfine (Oramorph®, MS Contin®).

Combinatie van pijnmedicatie (preparaten)
Van sommige medicatie bestaan er zogenaamde combinatiepreparaten. Hier zitten dan verschillende soorten stofnamen samengevoegd tot een tablet. Sommige stoffen versterken elkaar, zodat je een lagere dosering nodig kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn; paracetamol/coffeïne (Finimal®, Panadol Plus®, Witte Kruis®), paracetamol/codeïne, paracetamol/tramadol (Zaldiar®).

Pijnstillers bij zenuwpijn
Een aparte soort pijnstillers is tegen de zogeheten ‘neuropathische’ pijn, de zenuwpijn.  Deze zijn op recept te krijgen via een arts. Voorbeelden hiervan zijn amitriptyline, carbamazepine (Cymbalta®), pregabaline (Lyrica®) en gabapentine (Neurontin®).

Medicinale cannabis **
Medicinale cannabis wordt ook wel mediwiet genoemd. Cannabis zorgt ervoor dat je je beter kunt ontspannen in de pijn en werkt niet zozeer als verdoving. Je kunt cannabis halen bij een coffeeshop, als mediwiet op recept bij de apotheek of zelf telen. Je kunt het innemen door inhalatie, eten, drinken, druppelen of smeren.

Spierontspannende medicijnen **
Sommige artsen schrijven spierontspannende medicatie voor, zoals diazepam. Door een te hoge spierspanning kun je ook pijn krijgen. Door de spierverslappers ontspannen de spieren en heb je dus minder pijn.

TENS
TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dat wil zeggen dat je met elektrische stroompjes via de huid de zenuwen stimuleert en hierdoor kan de pijn verminderen of weg gaan. Het is een draagbaar apparaat dat op batterijen werkt. Je kunt deze aanvragen via een consult bij je behandelend specialist, de pijnpoli en soms bij een fysiotherapeut.
Transcutane Electro Neuro Stimulatie (TENS)


De pijnpoli
In de meeste ziekenhuizen bestaan de zogenaamde ‘pijnpoli’s’. Hier kun je komen als je wordt doorgestuurd door de huisarts of specialist. Op de pijnpoli kom je terecht bij de anesthesist, die gespecialiseerd is in pijn. Deze gaat kijken naar de oorzaak van de pijn en eventuele behandeling met bijvoorbeeld een cocktail van verschillende pijnmedicaties, TENS of een zenuwblokkade. Bij sommige pijnpoli’s heb je ook een fysiotherapeut en een psycholoog.

Pijnrevalidatie
Pijnrevalidatie is voor mensen met chronische pijn. Deze revalidatie streeft naar het leren omgaan met pijn en de gevolgen van pijn voor de dagelijkse activiteiten. Je wordt dan behandeld door verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld de revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut en psycholoog.

Tips
-Ga nooit zelf experimenteren met pijnstillers, overleg altijd met je (huis)arts.
-Pijn werkt ook als signaal! Als je teveel onder invloed van pijnmedicatie bent, kan het zijn dat je een (sub)luxatie niet voelt, of dat je jezelf gaat overbelasten.
-Soms lukt het om de pijn weg te krijgen door fysiotherapie of een andere manier van bewegen.
-* Wees voorzichtig bij het gebruik van de NSAID’s. Deze kunnen maag-darmklachten geven. Gebruik bij voorkeur een NSAID in combinatie met een maagbeschermer (geldt ook voor de COX-2 remmers).
-** Wees voorzichtig bij ontspannende medicatie/methodes. Hierdoor ontspannen je spieren ook, waardoor er sprake kan zijn van toename in instabiliteit van je gewrichten.

Heb je na het lezen van dit artikel opmerkingen, aanvullingen, vragen, of wil je verder praten over dit onderwerp? Dan ben je van harte welkom in het onderdeel HMS/EDS algemeen.


Bronvermelding:
-www.pijn.com
-www.apotheek.nl
-www.cannabisbureau.nl
-Farmacotherapeutisch Kompas


Powered by EzPortal