Meiden met HMS/EDS - Articles - Loophulpmiddelen en rolstoelalternatieven
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Informatie

Informatie over HMS/EDS

Praktische zaken

 


Loophulpmiddelen en rolstoelalternatieven

Submitted By: Maaike Date: 30 juli 2011, 11:38 Views: 10348

Wanneer het lopen iets slechter gaat, is het nog niet altijd nodig om voor een rolstoel te kiezen. Er zijn veel verschillende loophulpmiddelen en rolstoelalternatieven op de markt, die het lopen een stuk gemakkelijker maken.


Voor wie af en toe even wil zitten onderweg:

- Paaltjes en muurtjes, werkt altijd.
- Zelf meenemen: een zitstok. Ze zijn er in soorten en maten. Handig mee te nemen, en je kunt altijd en overal een pauze inlassen.

- Vergelijkbaar met een zitstok: een opklapbaar (vis)stoeltje, krukje, etc.
- Een rollator. Vooral handig als je ook bij het lopen steun nodig hebt, maar bijna alle rollators zijn leveraar met een zitje bovenop. Erg handig om af en toe even uit te kunnen rusten, als je wacht op de taxi, etc.

Voor wie een steuntje nodig heeft bij het lopen:

- Wandelstok(ken), verkrijgbaar met ergonomische greep, zodat het gewicht goed verdeeld wordt over je hand. Er zijn ook opklapbare wandelstokken, voor wie alleen af en toe, of alleen voor langere afstanden wat extra steun nodig heeft. Wandelstokken zijn over het algemeen minder belastend voor je armen dan (elleboog)krukken.
- Krukken, bijvoorbeeld elleboogkrukken. Krukken zijn vooral geschikt voor tijdelijk gebruik, vanwege de belasting op de armen. Je kunt ze aanschaffen (eventueel via de zorgverzekering) of lenen bij een thuiszorgwinkel. Krukken zijn ook verkrijgbaar met ergonomische greep.
- Schaal- of onderarmkrukken. Deze zijn minder belastend voor je polsen dan gewone krukken, omdat je met je hele onderarm op de kruk steunt.


- Rollator. Dit is een loophulpmiddel dat vooral geschikt is als je niet heel veel steun nodig hebt, maar vooral problemen hebt met je evenwicht. Het is een praktisch hulpmiddel omdat je er vaak ook op kunt zitten en omdat je door een mandje voorop gemakkelijk kleine boodschapjes mee kunt nemen. Voor de armen is het minder belastend dan krukken of stokken. Gelukkig is de rollator ook verkrijgbaar in hippe kleuren!
- Rollator met onderarmsteunen. Zelfde principe als de schaalkruk, je steunvlak is je hele onderarm:

- Rollator die gemakkelijk om te bouwen is tot rolstoel:
RollzInternational

Voor wie beter fietst dan loopt:

- Met een driewielfiets mag je ook in voetgangersgebied fietsen.
- Als je nog kleine stukjes kunt lopen, kun je je fiets voor de deur parkeren en zo op veel plekken prima komen zonder loophulpmiddelen.
- Een vouwfiets is handig tijdens uitjes of wandelingen.
- Bijna elke fiets is tegenwoordig uit te rusten met trapkrachtondersteuning!
- Er zijn talloze aanpassingen aan fietsen te bedenken, en heel wat aangepaste fietsen. Geef het fietsen niet te snel op, er is veel mogelijk!

Voor wie geen lange afstanden meer haalt:

- Als bovengenoemde hulpmiddelen niet voldoen en je meer steun nodig hebt, is een loopfiets misschien geschikt. Daarmee wordt je lichaamsgewicht gedragen en heb je maar zo'n 10-20% van je beenkracht nodig om vooruit te komen. Voor veel mensen maakt een loopfiets het gebruik van een rolstoel overbodig! Ook loopfietsen zijn er in verschillende soorten en maten:


- Segway, is nu ook verkrijgbaar met een zitje. Zie bijvoorbeeld:
Segway via Welzorg

Natuurlijk zijn er nog veel meer hulpmiddelen verkrijgbaar, aanvullingen op dit artikel zijn dan ook welkom!



Heb je na het lezen van dit artikel opmerkingen, aanvullingen, vragen, of wil je verder praten over dit onderwerp? Dan ben je van harte welkom in Hulpmiddelen en praktische zaken.

Powered by EzPortal