Ik eet niet 100% volgens het dieet, want volgens mij klopt de verhouding koolhydraten/vet/eiwit niet altijd bij mij. Maar ik doe goed mijn best en houd me in ieder geval heel erg streng aan wát ik mag eten. Alleen wanneer, dat gaat soms nog mis zeg maar.
Een voorbeeld van wat ik bijvoorbeeld eet:
- Ontbijt: pap van water met havermout, chiazaadjes, kaneel, appel in stukjes en goijbessen
- Tussendoor: wisselend, bijvoorbeeld wat noten en bessen of twee rijstwafels met mayonaise en kipfilet
- Lunch: twee zelfgebakken boterhammen (vult even goed als zeker vier 'gewone') met sandwich spread (een biologische zonder toegevoegde suiker/stroop en zo, dus ik vind zelf dat dit wel kan, al vinden de 100% mensen van niet) of geitensmeerkaas. Of ik kies voor roereieren met bijvoorbeeld een tomaat of wat spinazie erdoor. Dat eet ik dan met rijstwafels, die ik met mayonaise besmeer.
- Tussendoor: Een glutenvrije cracker of noten en bessen/appel of bijvoorbeeld crackers met notenpasta
- Avondeten: Aardappel/vlees/groente of een prutje van groenten met vlees met rijst/gierst/pasta(glutenvrij)/quinoa
- Tussendoor: Noten en gedroogde bessen of nog een keer wat rijstwafels of crackers, hoewel dat laatste 's avonds niet zo goed schijnt te zijn, maar ik vind het heerlijk
Verder drink ik dagelijks een proteïneshake (Sun Warrior) na het sporten en aan die shake voeg ik ook twee poeders toe (gedroogde, gepoederde vruchten die super gezond zijn). En daarnaast slik ik multivitamine en Spirulina.
Sinds ik volgens de Hormoonfactor eet, zijn mijn maag- en darmproblemen verdwenen. Van dagelijks last hebben van maagzuur en voedsel dat steeds retour komt tot nog maar sporadisch. Ook krampen mijn darmen niet meer zo vervelend. Als ik iets 'verkeerds' eet, merk ik dat gelijk aan mijn darmen. Ik kan blijkbaar écht niet tegen bepaalde voedingsstoffen die ik nu geschrapt heb en daarom ben ik nu ook streng met koemelk en gluten.
Als ik zin heb in iets lekkers, neem ik vaak gedroogde goijbessen of een stuk pure chocola (85% cacao). Voorheen vond ik pure chocolade echt vies, maar nu vind ik het super lekker. Hoewel mijn hang naar zoetigheid echt verdwenen is, nu ik zoveel suiker uit mijn dieet geschrapt heb. En soms neem ik een rijstwafel met pure chocolade van de Lidl. En als ik een lekkere lunch maak, bijvoorbeeld boekweitpannenkoeken met noten en fruit of met roomboter en jam. En ik bak af en toe verantwoorde koekjes. Er zijn genoeg snacks te bedenken die binnen het dieet passen. Zo heb ik laatst borrelnootjes gemaakt van kikkererwten... lekker hoor!
En dan de gezondheidseffecten: de maag/darmproblemen zijn verdwenen, wat ik echt als een bevrijding ervaar, hoewel ik altijd dacht dat ik er niet onder gebukt ging. Ik heb geen last meer van energiedipjes gedurende de dag. Voorheen had ik er drie per dag of zo, dat kwam doordat mijn suikerspiegel zo schommelde. Nu is dat niet meer zo en ik voel me dus energieker. Ik denk ook dat ik echt wat meer energie heb, wat ook wel logisch is, want mijn lijf is niet meer bezig met het verwerken van ongezond voedsel. Verder heb ik minder pijn. Geen idee hoe dat kan. Ik werd eerst boos op de mensen op het Hormoonfactorforum, toen die schreven dat veel mensen geen pijnstillers meer slikten na het volgen van het dieet. Ik zei dat het misschien wel kon werken voor hoofdpijn of zo, maar niet voor chronische pijn, dat ik dat niet geloofde. Maar ik merk zelf het verschil. Of ik nu minder pijn heb of de pijn beter kan handelen, dat weet ik niet. Maar het feit is wel dat ik minder pijnstillers slik. Mijn humeur is ook iets beter geworden. Ik denk dat dat komt door het hebben van minder pijn en meer energie.
En over hoe het praktisch kan: rijstwafels besmeerd meenemen is totaal niet handig. Daarom bak ik zelf brood, dat kun je besmeerd meenemen. Het is wel wat werk om zelf te bakken natuurlijk. Ik heb in de kast standaard ook een glutenvrij kant-en-klaar brood liggen, voor als mijn eigen brood op is of ik haast heb en het nog in de vriezer ligt (ontdooien duurt erg lang). Maar daar zit meestal gist in en ik merk dat mijn darmen ook slecht reageren op gist. Maar soms moet je wel schipperen, want je kunt niet altijd alles naar je hand zetten. Daarom ben ik ook blij met heel lekkere glutenvrije crackers die ik ontdekt heb. Voor mij is het een soort sultana zeg maar. Is niet 100% volgens het dieet, maar ideaal voor als je ergens heen gaat en een tussendoortje mee wilt nemen.
Ik hoop dat ik mijn verhaal niet te warrig heb gemaakt. Als je voorbeelden wilt van wat mensen zoal eten gedurende een dag, moet je naar de website van de Hormoonfactor gaan en doorklikken naar het forum. Daar kun je veel ideeën opdoen. En sommige ideeën zijn leuk en lekker, maar kosten klauwen vol geld. Avocado's bijvoorbeeld... ga ik dus echt niet elke dag op mijn brood doen. Dan liever iets goedkopers. Maar áls ik er een keer een koop, meng ik hem met tomaat en uit en verse peterselie, zout en peper en eventueel knoflook en dan héb ik me toch lekker belegde boterhammen!!!