Forum > School, studie, werk en uitkering

Langstudeerders boete

(1/7) > >>

Annemarieke:
Hai meiden,

Misschien slim om hier ook een topic te maken over de langstudeerders boete. Misschien krijgen sommigen van ons hiermee te maken als we door onze klachten wat langer over onze studie doen. Ik heb ook een vraag hierover en misschien weet iemand hoe het zit.

Ik ga beginnen met HBO-Rechten, die opleiding duurt in principe 4 jaar. Daarna kan ik via een schakelprogramma doorstromen voor een master. Dat zal dus in totaal 6 of 6,5 jaar zijn.
4 jaar HBO + 1 of 1,5 jaar Schakelprogramma + 1 jaar master. (Voor de master die ik wil doen aan de rug staat 1 jaar, dus daar ga ik voor het gemak even vanuit)

Als ik mijn P in één jaar haal kan ik ook doorstromen dan is het 5 jaar studie.
1 jaar HBO + 3 jaar bachelor + 1 jaar master.

Geldt de boete alleen als ik bijv. 6 jaar over het HBO zou doen? Of is het de totaliteit? Dus zou ik bij optie 1 sowieso 1/1,5 jaar die boete van 3000 euro moeten betalen?
Ik ga ook nog even op zoek naar een duidelijke site op internet, maar kon dat zo snel nog niet vinden. Dus misschien kom ik dat zo nog tegen. :)

Annemarieke:
Wat houdt het voorstel precies in?

Het huidige wetsvoorstel houdt in dat studenten die een bachelor en een master doen, per opleidingsfase een jaar extra de tijd krijgen om te studeren tegen het normale collegegeld. Daarna betalen zij het wettelijke collegegeld plus € 3000 opslag. De student behoudt wel het recht op het collegegeldkrediet, een lening om het collegegeld te betalen. 

Ik vond dit op internet, alleen is het me niet helemaal duidelijk hoe dat dan zit met het schakelprogramma. Want wordt dat dan gezien als een extra jaar van de bachelor? Ik denk dat ik voor uitleg deze week ook nog even naar duo ga. Want ik snap er niet zoveel meer van :P

Marielle:
Ingewikkeld hoor! Als je precies wilt weten hoe het zit, raad ik je aan om even contact op te nemen met het studentenservicecentrum van de RUG (50 363 8066), daar hebben ze betrouwbare informatie en kun je misschien ook nu al een afspraak maken met een studentendecaan om je plannen door te spreken (ook over wat verstandiger is: na je p overstappen, of eerst een hbo-bachelor halen.

Wat ik denk: Je mag per studiefase 1 jaar vertraging hebben, en volgens mij geldt dan de studieduur van het diploma wat je uiteindelijk haalt. Tijdens een schakeljaar volg je geen opleiding volgens de studiefinanciering, dus een schakeljaar telt dan niet mee.

> 4 jaar HBO + 1 of 1,5 jaar Schakelprogramma + 1 jaar master.
HBO mag je 5 jaar over doen; schakeljaar ben je geen bachelor of masterstudent; master max 2 jaar. Plus of in je bachelor, of in je master een jaar extra als je verlenging krijgt van je stufi op grond van functiebeperking.

> 1 jaar HBO + 3 jaar bachelor + 1 jaar master.
Je krijgt een diploma voor een 3 jarige bachelor, dus dan mag je 4 jaar over je bachelorfase doen. Max 2 jaar master. Plus of in je bachelor, of in je master een jaar extra als je verlenging krijgt van je stufi op grond van functiebeperking.

Denk ik.

Maaike:
Je hebt dus voor je bachelor officieel 4 + 1 extra jaar tegen de normale kosten. Dus je mag vijf jaar een bachelor doen voor het vaste collegegeld. Over een éénjarige master zou je dus twee jaar mogen doen. Zou je zes jaar over je bachelor doen, dan moet je in je zesde jaar het wettelijke collegegeld + een boete van €3000 euro moeten betalen.

Dus als je via het schakelprogramma zou gaan, zou je, volgens mij, niet in de problemen komen. Na 4 jaar heb je immers je bachelor Rechten gehaald. Daarna ga je door voor je master en blijf je inclusief het schakelprogramma, volgens mij, binnen je twee jaar. (Hoezo is het trouwens zo'n lang schakelprogramma?)

Het zou sowieso goedkoper zijn om na je P door te gaan naar de universiteit. Je hebt immers maar vier jaar recht op stufi (of heb jij al stufi verbruikt?), dus dan zou je maar één jaar zonder moeten doen.

De langstudeerdersboete is dus echt per opleiding. Dus als je zes jaar hbo doet, moet je in je zesde jaar een boete betalen. Er zijn uitzonderingen voor studenten die wegens ziekte langer over hun opleiding moeten doen.

Hoe het precies zit met schakelprogramma's weet ik niet. Je kan ook de RUG vragen hoe het zit, waar het schakelprogramma dus onder valt.

Annemarieke:
Ja, ik dacht dat het 1 of 1,5 jaar was. Ik kan het ook mis hebben, ga dat zo nog eens even beter bekijken op de site van de rug. Thanks voor de reacties. :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina


Meiden met HMS/EDS zit ook op: FacebookTwitter

Powered by EzPortal
Naar de volledige versie