Forum > HMS/EDS algemeen

Gegeneraliseerde hypermobiliteit meten met de Beighton en Bulbena score

(1/14) > >>

Marielle:
Omdat hypermobiliteit een belangrijk criterium is om HMS/EDS vast te stellen en hier ook regelmatig mensen langskomen die nog op zoek zijn naar een goede diagnose, vond ik dat de Beighton schaal ook een plekje verdient op het forum, dus bij deze. Een andere manier om hypermobiliteit vast te stellen (dank je Ingeborg!) is met de Bulbena criteria.

Beighton
De beightonschaal is een veel gebruikte test om vast te stellen of iemand hypermobiel is. Je kunt er maximaal 9 punten op krijgen. Bij volwassenen is er vanaf 4 (of ook wel 5, volgens sommige lijsten) punten sprake van gegeneraliseerde hypermobiliteit.

1. Passieve dorsiflexi van de linkerpink >90 graden
2. Passieve dorsiflexi van de rechterpink >90 graden
3. Passieve appositie van de linkerduim tegen de flexorzijde van de onderarm
4. Passieve appositie van de rechterduim tegen de flexorzijde van de onderarm
5. Hyperextensie (overstrekken) van de linkerelleboog  >10 graden
6. Hyperextensie (overstrekken) van de rechterelleboog >10 graden
7. Hyperextensie (overstrekken) van de linkerknie >10 graden
8. Hyperextensie (overstrekken) van de rechterknie >10 graden
9 Handpalm op de grond kunnen plaatsen terwijl de knieën gestrekt zijn

Oftewel: je krijgt punten voor het kunnen overstrekken van je pinken, ellebogen en knieën; en als je met je duimen je polsen aan kunt raken en je handen plat op de grond kunt zetten.

Bulbena

1. Schouder: Passieve exorotatie (bovenarm langs het lichaam, elleboog 90 graden geflecteerd) >85 graden
2. Elleboog: hyperextensie >10 graden
3. Duim: De duimtop kan tot 21 millimeter of dichter bij de onderarm gebracht worden bij maximale passieve ventraalflexie in de pols en oppositie van de duim.
4. Pink: passieve extensie in MCP (met de handpalm plat op tafel) >90 graden
5. Heup: Passieve abductie >85 graden
6. Knie: In buikligging kan de hak de bil raken bij passief flecteren in de knie
7. Patella (knieschijf): Bij passief bewegen van de patella naar lateraal kruist de mediale rand van de patella de denkbeeldige lijn door de spina ilianca anterior superior en mediale malleolus
8. Enkel: Passieve dorsaalflexie >20 graden. Overmatige passieve eversie
9: Grote teen: Dorsaalflexie in het MTP I-gewricht >90 graden.

Score: Elk van de 9 criteria levert, indien beiderzijds aanwezig, 1 punt op; het maximum is negen punten. Er is sprake van gegeneraliseerde hypermobiliteit bij een score van 5 of meer bij mannen en 6 of meer bij vrouwen.

(Als iemand trouwens zin heeft om foto's te maken van de criteria, graag!)[/list]

Wendela:
Ik vind de bulbena criteria persoonlijk veel beter en vooral uitgebreider. Zou je die er ook bij kunnen zetten misschien?

Nihlaeth:
En de Brighton natuurlijk :)

Marielle:

--- Citaat van: Ingeborg op  7 mei 2011, 13:46 ---Ik vind de bulbena criteria persoonlijk veel beter en vooral uitgebreider. Zou je die er ook bij kunnen zetten misschien?

--- Einde van citaat ---
Staat er nu bij. Bij de Bulbena worden meer gewrichten bekeken, dat maakt het wel een betere test. Dat het een uitgebreidere test is, is meteen ook het nadeel voor de arts (kost meer tijd). Ik vind het van de Beighton vooral gek dat daar geen schouders en heupen in worden meegenomen, dat zijn toch vaak ook echt probleemgewrichten.

@Nih: de Brighton criteria komen in een ander draadje, dat is geen schaal voor hypermobiliteit.

zonne:
Ik scoorde laag op de Beighton en mijn kinderen ook, omdat daar idd heupen en schouders niet in meegenomen worden. Bij ons heeft de KG ook niet echt verder gekeken, waardoor er nog steeds geen duidelijke diagnose gesteld is. Zelfs mijn jongste zoon voldeed volgens de Beighton net niet, terwijl hij het duidelijkst hypermobiel is (maar dan natuurlijk net vooral in heupen en schouders en polsen).
Ik vind het nog steeds raar, omdat wel geconstateerd werd dat bij ons allemaal de heupen erg hypermobiel waren, maar dat is dan bij de diagnose weer niet meegenomen?Als ik naar de criteria van de Bulbena kijk dan hadden we allevier wel een diagnose gekregen!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina


Meiden met HMS/EDS zit ook op: FacebookTwitter

Powered by EzPortal
Naar de volledige versie