Meiden met HMS/EDS - Articles - Welke vervoersmogelijkheden zijn er?
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Informatie

Informatie over HMS/EDS

Praktische zaken

 


Welke vervoersmogelijkheden zijn er?

Submitted By: Marianne Date: 9 juli 2011, 21:53 Views: 9168
Summary: Een overzicht van de verschillende vervoersmogelijkheden.

Hieronder staat een overzicht van de verschillende manieren waarop je je buitenshuis kunt verplaatsen. Sommige manieren gelden zowel als je loopt als dat je een rolstoel gebruikt, andere manieren zijn alleen geschikt voor rolstoelgebruikers. De vervoersmogelijkheden zijn daarom in twee categorieën verdeeld.

Vervoersmogelijkheden die zowel met als zonder rolstoel te gebruiken zijn:

Fiets:
Je kan jezelf met de fiets verplaatsen. Wanneer je verminderde trapkracht hebt, kan je kiezen voor een fiets met elektrische trapondersteuning. Heb je moeite met de opstap, dan zijn er fietsen met een speciale lage opstap:

Bij problemen met je evenwicht kun je kiezen voor een driewielfiets of een driewielligfiets:

Wil je je rolstoel meenemen als je ergens met de fiets naartoe gaat, dan is dat ook mogelijk:


Bus:
De stad- en streekbus zijn zowel zonder als met hulpmiddelen te gebruiken. Zie hieronder de rolstoelplank, waardoor je met je rolstoel de bus in kan:


Auto:
Autorijden kan zowel zonder als met aanpassingen in de auto, bijvoorbeeld om de rolstoel in en uit de auto te krijgen en een aangepaste bediening:


Taxi:
Je kan reizen via een 'gewoon' taxibedrijf of met een deeltaxi. In je eigen regio reis je dan met de Regiotaxi en lange afstanden leg je af met Valys. De deeltaxi's zijn goedkoper dan de gewone taxi's. Dat komt doordat je gecombineerd met andere reizigers wordt vervoerd. Het meenemen van hulpmiddelen is zowel bij de deeltaxi als een gewone taxi geen probleem:


Metro en tram:
In plaatsen waar een metro of tram is, kan je met de metro of de tram reizen.

Trein:
Grote afstanden kan je afleggen met de trein. Wanneer je in een rolstoel zit en gebruik wilt maken van de trein, moet je drie uur van tevoren naar de NS bellen om assistentie aan te vragen. Vervolgens word je met een hellingbaan de trein in geholpen:


Scootermobiel:
De scootermobiel is een goede optie voor mensen die niet (ver) kunnen lopen en die zich niet (goed) op eigen kracht buitenshuis kunnen verplaatsen. Een scootermobiel kan desgewenst voorzien worden van een kinderzitje:


Vliegtuig:
Met het vliegtuig reizen is voor lange afstanden natuurlijk een voor de hand liggende optie. Ook wanneer je in een rolstoel zit, kan je met het vliegtuig reizen. Tijdens de vlucht wordt je rolstoel in het ruim geladen en zit je op een gewone vliegtuigstoel. Wanneer je geland bent, brengen ze je rolstoel weer naar de vliegtuigdeur.
Omdat de paden in vliegtuigen erg smal zijn, kan je (meestal) niet met je rolstoel naar je stoel rijden. Als je niet kan lopen, word je met een 'aisle chair' (zie onderstaande foto) naar je stoel gereden.
Als het vliegtuig aangesloten wordt op een slurf, kan je met je rolstoel naar de vliegtuigdeur rijden. Soms staat een vliegtuig niet aan een slurf en moet iedereen de trap op lopen. Zit je in een rolstoel of ben je slecht ter been, dan zijn er in dat geval twee opties: of je wordt met aisle chair en al de trap op getild of je gaat in een soort busje met lift omhoog naar de vliegtuigdeur.


Boot:
Om het overzicht zo compleet mogelijk te maken: natuurlijk kan je ook nog gebruik maken van de boot.


Vervoersmogelijkheden speciaal voor rolstoelgebruikers:

Handbike:
De handbike, ook wel aankoppelfiets genoemd, is een fiets die aangedreven wordt door met je armen te trappen. Je koppelt hem aan je gewone rolstoel en dan kan je er mee rijden.
De handbike is ook verkrijgbaar met elektrische trapondersteuning.


De berkelbike:
De berkelbike is net als de handbike een aankoppelfiets. Je drijft hem aan door zowel met je armen als met je benen te trappen:


Elektrabike:
De elektrabike koppel je aan aan je eigen rolstoel. Je hoeft niet te trappen, want de elektrabike is voorzien van een motortje:


Pedalofit:
De Pedalofit koppel je aan je gewone rolstoel. Trappen doe je met je benen, sturen en remmen met je armen:


Rolstoelbakfiets:
De rolstoel neem je mee in de bak van de bakfiets. De fiets kan worden voorzien van trapondersteuning.


Pendel:
De Pendel lijkt op een scootermobiel. Wanneer je met de Pendel rijdt, blijf je in je eigen rolstoel zitten. Deze rijd je op/in de Pendel en vervolgens hijst het elektrische systeem de oprijplank op, waardoor je rolstoel klem komt te staan. Daarna ben je klaar om te gaan rijden met een maximale snelheid van ongeveer 25km/h:




Heb je na het lezen van dit artikel opmerkingen, aanvullingen, vragen, of wil je verder praten over dit onderwerp? Dan ben je van harte welkom in Hulpmiddelen en praktische zaken.

Powered by EzPortal