Meiden met HMS/EDS - Articles - Welke specialismes (artsen) kun je tegenkomen als je HMS/EDS hebt en wie doet wat?
Sponsored links by Stichting Lucifer:

Informatie

Informatie over HMS/EDS

Praktische zaken

 


Welke specialismes (artsen) kun je tegenkomen als je HMS/EDS hebt en wie doet wat?

Submitted By: Date: 13 juli 2011, 10:44 Views: 8746

Bindweefsel vind je in je hele lichaam, waardoor er bij EDS allerlei problemen kunnen ontstaan. Hieronder vind je de specialismes waar je mee in aanraking kunt komen.

Klinisch geneticus
De klinisch geneticus is een arts die zich heeft gespecialiseerd in erfelijke aandoeningen. Deze arts kan onder andere de diagnose stellen, en iemand doorsturen bij gezondheidsrisico’s (bijvoorbeeld cardioloog bij vaattype) en voor een verder traject (naar bijvoorbeeld een revalidatiearts). Ook kan de klinisch geneticus besluiten een huidbiopt af te nemen voor collageenonderzoek.

Reumatoloog
De reumatoloog houdt zich bezig met reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, fibromyalgie, ziekte van Bechterew, maar in sommige gevallen ook HMS/EDS, aangezien het ook gewrichtsklachten geeft. De reumatoloog kan ook een diagnose stellen, verder verwijzen naar bijvoorbeeld een revalidatiearts, medicijnen voorschrijven en zelf een traject opstellen (met bijvoorbeeld fysiotherapie en/of ergotherapie).

Revalidatiearts
De revalidatiearts houdt zich bezig met het optimaliseren van de lichamelijke functionaliteit en het zoeken naar compensatiemogelijkheden waar de functionaliteit tekort schiet. Ook is deze arts vaak het kernpunt van alle behandelingen. Qua diagnosestelling kan de revalidatiearts ook een diagnose stellen, of een verwijzing schrijven naar de klinisch geneticus of reumatoloog. Verder kan de revalidatiearts hulpmiddelen, voorzieningen, aanpassingen, medicatie en medische therapie voorschrijven of een multidisciplinair behandelteam inschakelen. Dit kan poliklinisch in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum of klinisch in een revalidatiecentrum.

Huisarts
De huisarts is de arts waar het begint. Je komt al bij de huisarts met de klachten en de huisarts gaat je doorsturen naar een specialist. De huisarts is echter niet de persoon die de diagnose HMS/EDS kan stellen. Wel kan de huisarts helpen met het voorschrijven van medicijnen (bijvoorbeeld pijnstillers), en verwijsbrieven (naar bijvoorbeeld een specialist, fysiotherapeut of ergotherapeut). De huisarts kan ook helpen bij het begeleiden en ondersteunen bij psychische problemen (zoals verwerkingsproces bij diagnose of achteruitgang) en indien nodig een verwijzing schrijven naar een psycholoog.

Orthopeed
Een orthopeed (ook wel orthopedisch chirurg genoemd) houdt zich bezig met botten, pezen en spieren. Als je bij de orthopeed komt gaat hij/zij je onderzoeken, kan voorlichting geven, medicijnen voorschrijven (bijv. pijnstillers), fysiotherapie – oefentherapie, helpen bij het voorschrijven van hulpmiddelen en eventueel opereren (geen voorkeur bij EDS!).

MDL-arts
MDL staat voor Maag, Darm en Lever. Dat zijn ook de voornaamste aspecten waar een MDL-arts zich mee bezig houdt. Maar ook de alvleesklier, slokdarm en galwegen horen hierbij. Bij EDS komen van ‘mond-tot-kont’ allerlei aandoeningen voor. Van afwijkingen in de mond, middenrifsbreuken, maagzweren tot verstoppingen (obstipatie). De MDL-arts kan iemand onderzoeken en evt. behandelen met bijvoorbeeld medicatie. Invasieve onderzoeken en operaties geven geen voorkeur.

Chirurg
De chirurg heeft een heel uitgebreid gebied en houdt zich voornamelijk bezig met het snijdende werk. O.a. behandelt de chirurg verwondingen, tumoren en infecties. Iemand met EDS zal niet vaak bij een algemene chirurg terecht komen, behalve in ernstige gevallen. De chirurg doet dikwijls het snijdende werk, wat bij EDS zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Vaatchirurg
Een vaatchirurg houdt zich bezig met de bloedcirculatie en de bloedvaten. De vaatafwijkingen komen vrijwel alleen voor bij het vaattype van Ehlers Danlos. Deze patiënten hebben een sterk verhoogde kans op een vaatruptuur. Het liefst wordt er symptomatisch behandeld, maar als er een levensbedreigende situatie ontstaat, is behandelend optreden van levensbelang.

Cardioloog
Een cardioloog houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en het behandelen van ziektes aan het hart.
Bij het klassieke type, hypermobiele type en vaattype zijn afwijkingen gevonden zoals mitralisklepprolaps, hartritmestoornissen en bij het vaattype komen vergrote aorta’s en levensbedreigende vaatscheuringen voor.

Neuroloog
De neuroloog houdt zich bezig met ziektes van de hersenen en zenuwstelsel. EDS is geen primaire aandoening van hersenen en zenuwen. De klachten van de zenuwen kunnen komen door de veelvuldige luxaties, wat kan leiden tot zenuwbeschadiging. Bij het vaattype kunnen wel vaatafwijkingen plaatsvinden in de hersenen. Een patiënt met EDS zal niet snel bij de neuroloog komen.

Dermatoloog
De dermatoloog houdt zich bezig met huidaandoeningen. Bij EDS is vaak de huid ook aangedaan, maar op dermatologisch gebied gaat het vaak meer tot het adviezen geven met betrekking tot het voorkomen van complicaties en het in goede conditie houden van de huid. Bij het kyfoscoliosetype kan er door de afwezigheid of slecht functioneren van een enzym medicatie voorgeschreven worden in de vorm van extra vitamine C.

Plastisch chirurg/handchirurg
Sommige plastische chirurgen hebben handchirurgie ook als mede-specialisme. Iemand wordt naar de plastisch chirurg verwezen voor litteken correctie, pigmentvlekken na bloeding, bandletsels van pols- en vingergewrichten, maar ook voor cosmetische behandelingen, zoals bijvoorbeeld borstverkleiningen en ooglidcorrecties. Cosmetische operaties dienen te worden voorkomen bij EDS in verband met slechte wondgenezing (kans op erg lelijke littekens!), maar medisch noodzakelijke operaties kunnen plaatsvinden (nog geen voorkeur!).

Uroloog
De uroloog is een arts die zich bezighoudt met de blaas, urineleiders, nieren en de prostaat. Bij EDS komen vaak blaasproblemen voor. Een uroloog kan onderzoek doen, therapie en medicatie voorschrijven. Een operatie is niet aan te raden i.v.m. complicaties die horen bij EDS.

Gynaecoloog
Een gynaecoloog houdt zich bezig met vrouwenkwalen. Bij EDS zijn geen typische vrouwenkwalen beschreven en een patiënt zal dan ook niet met EDS als primaire aandoening bij de gynaecoloog terecht komen. Wel is de begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling zinvol in verband met de risico’s.



Heb je na het lezen van dit artikel opmerkingen, aanvullingen, vragen, of wil je verder praten over dit onderwerp? Dan ben je van harte welkom in het onderdeel HMS/EDS algemeen.

Powered by EzPortal